​ Expoziţie de portrete la Filarmonică – Fără filtru


Filarmonica de Stat Oradea găzduieşte până în data de 3 noiembrie o expoziţie de fotografii-portret, al cărei vernisaj a avut loc joi, 21 octombrie. Expoziţia este prima personală a artistului fotograf Alin Panaite şi a fost găzduită, pentru o lună, de Muzeul de Artă Constanţa.

Expoziţia Fără filtru poate fi admirată de orădeni din iniţiativa şcolii de fotografie Varadinum şi a fotografului Ovi D. Pop.

Expoziția poartă semnătura fotografului Alin Panaite şi este dedicată celor care vor să pătrundă dincolo de aparențele din social media, de zâmbetele și fețele impecabile afișate în mod ostentativ pe rețelele de socializare.

„Expoziţia de fotografie Fără filtru prezintă o serie de portrete sincere, pline de trăiri, care arată oamenii aşa cum sunt ei – imperfecţi, diferiţi, cu bune şi cu rele, dincolo de filtrul perfecţiunii. Se întâmplă să fii uneori mai obosit, mai trist, alteori îţi vine să urli… Nu putem fi tot timpul impecabili. Sunt stări şi sentimente perfect normale, dar pe care ni le cenzurăm pentru că sunt diferite faţă de standardul impus de facebook”, a explicat Alin Panaite. „Mai mult, ajungem să credem că suntem ciudaţi, că vieţile noastre sunt mai puţin interesante, pentru că ne raportăm la nişte etaloane cosmetizate şi filtrate până la absurd. Ne e frică să ne arătăm vulnerabilitatea şi momentele de slăbiciune şi ne închidem în noi. Pare ciudat cum toată deschiderea către «socializare» oferită de internet poate crea tocmai efectul advers“, a mai arătat autorul lucrărilor expuse.

Profesor la Școala de Fotografie Avatar Studio din Constanţa, artistul a organizat zeci de expoziţii pentru cursanţii şcolii de fotografie, multe dintre ele cu vânzare în scop caritabil. „Fără filtru” este prima expoziţie personală, iar fotografiile prezentate sunt o serie de portrete alb negru în care orădenii au ocazia de a admira ceva diferit faţă de măştile şi filtrele pe care obişnuim să le vedem pe facebook.

 

https://www.crisana.ro/stiri/cultura-5/expozitie-de-portrete-la-filarmonica-fara-filtru-184550.html