​La Universitatea din Oradea – Expoziția „Belarus – drumul spre libertate”


Holul central al Bibliotecii Universității din Oradea găzduiește, începând de luni, 27 septembrie, expoziția „Belarus – drumul spre libertate”. Fotografiile, realizate de Nadia Bujan, laureată a premiului World Press Photo Involvement – 2021, vorbesc despre dramatica represiune la care a fost supusă opoziția belarusă, în timpul protestelor din vara anului 2020.

Ce s-a întâmplat la Minsk și în alte orașe universitare din țară, condusă cu mână de fier de președintele Aleksandr Lukașenko, are, așa cum mărturisea ambasadorul român, legătură și cu mediul universitar. După cum spunea Excelența Sa Viorel Moșanu, inclusiv rectorii unor universități din Belarus au luat parte la acțiunile represive îndreptate împotriva propriilor studenți. „Și-au pârât studenții, pe cei care cântau cântece de protest pe holurile universităților”.  În urma acestor denunțuri s-au efectuat numeroase arestări și s-a pus la cale un proces model, menit să discrediteze mișcarea studențească și să demonstreze că studenții sunt manipulați dinafară. Doar pentru că au cântat cântece îndreptate împotriva regimului Lukașenko, câteva zeci de studenți beloruși au fost azvârliți în pușcării, mulți alții au fost exmatriculați, iar unii au fost nevoiți să plece la studii în Polonia, Lituania sau Germania.

Dedicată manifestărilor internaționale care au marcat un an de la începutul tensiunilor sociale și politice din Belarus, expoziția își propune să se constituie într-o formă de sprijin moral pentru poporul belarus și un demers de solidarizare internațională cu mișcarea democratică din această țară.

După ce, în luna august, cutremurătoarele imagini au putut fi văzute în Piața Unirii, din centrul orașului Oradea, expoziția Nadiei Bujan a fost mutată, pentru două săptămâni la Universitatea din Oradea. Partenerii acestui eveniment sunt: Primăria Oradea, Clubul Fotografic „Varadinum” și Ambasada României în Republica Belarus.

 

https://www.crisana.ro/stiri/actualitate-2/la-universitatea-din-oradea-expozitia-belarus-drumul-spre-libertate-184077.html