586 de expoziții în 30 de ani de activitate a Galeriei „Euro Foto Art”


DeCamelia Buşu

Reactualizat la: 

Galeria „Euro Foto Art” a aniversat într-un cadru festiv cele trei decenii de activitate.

La sediul Galeriei „Euro Foto Art”, Centru Expozițional FIAP Oradea – România a avut loc vineri o întâlnire festivă cu reprezentanții mass-mediei orădene, prilejuită de aniversarea a 30 de ani de existență a celei mai longevive galerii permanente de artă fotografică din România.

La eveniment au participat reprezentanții mass-mediei electronice și tipărite: Törő Enikő de la Bihari Napló, Szilagyi Lorand de la săptămânalul Bihoreanul, Camelia Bușu reprezentând Jurnal Bihorean şi Bihor Online, Dan Bureția din partea România TV, Ionescu Nikolett de la TVR, emisiunea în limba maghiară.

Artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației „Euro Foto Art” și directorul Centrului Expozițional FIAP Oradea – România, a mulțumit jurnaliştilor pentru popularizarea manifestărilor expoziționale în cei 30 de ani de existență. „E aproape de necrezut că au trecut trei decenii de când s-a realizat un vis de-al meu. Întotdeauna am susţinut că într-o comunitate de artişti fotografi este foarte important să existe o galerie permanentă de artă fotografică, sau cum am formulat eu nu o dată, o «biserică albă» gândită pentru «credincioşii» în arta fotografică. Au trecut trei decenii şi iată că astăzi sărbătorim un eveniment deosebit, cele 586 de expoziţii realizate în cea mai longevivă galerie permanentă de artă fotografică din România, care, după cum ştiţi, anul trecut a obţinut şi statutul de Centru Expozițional FIAP Oradea – România al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotorafică. Este un vis al meu împlinit, iar dumneavoastră aţi fost mereu alături de noi şi aţi văzut ce înseamnă pregătirea unei expoziţii”, a spus Ștefan Tóth.

Criticul de artă Ramona Novicov a subliniat rolul deosebit pe care l-a avut cunoscuta galerie permanentă de artă fotografică în promovarea artei fotografice internaționale, devenind o ambasadă culturală a municipiului Oradea în întreaga lume. „E o viaţă pe care am petrecut-o sub semnul frumosului, a spontaneităţii, a firescului, a decontractării, umăr lângă umăr alături de Ștefan Tóth. Practic tinereţea mea se identifică cu această asociaţie. A fost un lucru extrem de rodnic şi mai ales de frumos. Întotdeauna s-au întâmplat lucruri neaşteptate, alături de oameni de excepţie care iubesc frumosul, alături de dumneavoastră”, a spus criticul de artă.

Cu această ocazie a fost inaugurată expoziția care ilustrează cele peste 100 de vernisaje care au avut loc în cunoscuta galerie şi a fost lansat și catalogul jubiliar tipărit în alb-negru cu sprijinul financiar al Consiliului județean Bihor. Expoziţia va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până în 3 septembrie, accesul fiind liber.

În încheiere, Ștefan Tóth le-a înmânat preprezentanților mass-media, în semn de prețuire, placheta aniversară a galeriei. Întâlnirea cu jurnaliştii s-a încheiat cu ciocnirea de pahare cu șampanie.

Invitaţi de suflet

Momentul aniversar a continuat apoi în Grădina de vară de la Grand Palace. În deschidere, după un moment muzical oferit de Alexandrina Chelu şi Florian Chelu Madeva pe versurile primul sonetist bihorean Kazinczy Ferenc, artistul fotograf Ștefan Tóth István AFIAP, președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art” și director al Centru Expozițional FIAP Oradea – România a propus un moment de reculegere în amintirea celor care au fost alături de asociaţie dar nu mai sunt printre noi. Pe ecran s-au derulat numele lor: Tokaji Agnes din Oradea, ing. Octavian Moraru din Târgu Mureş, Marcelo Materassi EFIAP din Florenţa, Ştefan Dragoş din Oradea, Tóth István EFIAP din Cegléd, Magereanu Alexandru din Oradea, Dancoglu Constantin EFIAPb din Oradea şi Kelen Ferenc EFIAP din Arad.

La momentul aniversar au răspuns invitaţiei: Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor, Angela Lupşea, managerul Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural, deputatul Szabó Ödön, fostul viceprimar Kapy István. De asemenea au fost prezenţi şi membrii ai Asociaţiei „Euro Foto Art” din Oradea, dar şi colaboratori din Carei şi Cluj Napoca. Pentru că evenimentul a fost transmis live pe pagina de Facebook a asociaţiei, Ștefan Tóth a profitat de ocazie şi i-a salutat pe prietenii din întreaga lume. Artistul fotograf a făcut apoi un scurt istoric ilustrat al activităţii Galeriei „Euro Foto Art”, punctând cele mai importante momente de-a lungul celor trei decenii. Momentele muzicale au fost oferite pe parcursul evenimentului aniversar de artiștii formațiilor: „Duo Varadiensis” și Rock Filarmonica Oradea.

Amintiri

Ștefan Tóth a dat citire şi câtorva mesaje de suflet din partea unor invitaţi care nu au reuşit să onoreze invitaţia de a fi prezenţi la aniversarea galeriei. Primul a fost cel din partea fostului primar Petru Filip, care mărturiseşte că îl leagă amintiri frumoase de Clubul Fotografic „Nufărul”, Asociaţia „Euro Foto Art” şi galerie al cărei sediu reprezentativ l-a inaugurat oficial în 1991 în str. Moscovei nr.3. Un alt mesaj a fost transmis de către vicepreşedintele Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică şi directorul centrelor expoziţionale FIAP din România, Joan Burgues Martisella din Andorra, şi un alt mesaj din parea organizaţiei MAFOSZ din Budapesta.

Deputatul Szabó Ödön consideră că lucrurile bune merită să fie susţinute în acest oraş, chiar dacă, din păcate, lucrurile bune sunt văzute diferit de unii şi de alţii. „Eu cred că o galerie şi o mişcare fotografică, care are această tradiţie unicat în România, şi care prin reprezentanţii săi aduce premii de peste tot din lume, aduce faimă acestui oraş, merită poate o galerie şi mai mare, mai multe cataloage, merită o mult mai multă atenţie din partea noastră, cei care suntem în poziţii de decizie”, a spus deputatul, mulţumindu-i lui Ștefan Tóth că a dat mai departe şi altora pasiunea sa pentru arta fotografică.

Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor, a fost impresionat vizitând expoziţia aniversară din galerie, considerând un lucru fantastic ceea ce s-a realizat în aceşti 30 de ani de către Ștefan Tóth şi Asociaţia „Euro Foto Art”. De asemenea, şi managerul Angela Lupşea l-a felicitat pe președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art” și director al Centru Expozițional FIAP Oradea – România pentru activitatea sa în cadrul Galeriei „Euro Foto Art” şi pentru colaborarea cu domnia sa la evenimentele din sălile de expoziții temporare ale Colecției de Tehnică și Artă Fotografică „Ștefan Tóth István” din cadrul Muzeului Orașului Oradea – Compex Cultural.

Kapy István a felicitat asociaţia şi galeria pentru felul în care integrează arta fotografică în viaţa oraşului, iar criticul de artă Ramona Novicov a lăudat puterea de muncă şi puterea creativă a lui Ștefan Tóth care face ca lucrurile frumoase să se întâmple. Ștefan Tóth i-a înmânat Ramonei Novicov, pentru cei 30 de ani de activitate alături de Galeria „Euro Foto Art”, medalia Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică.

Prof. univ. dr. Eugen Moritz de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca a amintit faptul că relaţia sa cu Ștefan Tóth a început tocmai în urmă cu 30 de ani, datorită unui prieten comun, cunoscutul artist Dorel Găină. „Printre altele, Pista mi-a zis un lucru pe care eu nu l-am uitat nici după 30 de ani, ştiind că mi-am propus să promovăm un alt fel de fotografie, de tip experimental. Mi-a zis ca nu a mai văzut aşa ceva decât la ucraineni. Anii ’90 pentru fotografi au fost ani grei în sensul că aproape nu se mai făcea fotografie, dispăruseră cluburile, iar polul de putere în fotografie se mutase la Oradea. Bucureştiul era într-o derută totală. Eu n-am fost niciodată membru al vreunui fotoclub pentru că am vrut să rămân prieten cu toţi fotografii. Singurul fotoclub care a rămas serios este cel de la Oradea”, a spus Eugen Moritz.

Ștefan Tóth i-a mulţumit în mod special artistului fotograf Ovi D. Pop pentru tot ce a făcut pentru promovarea artei fotografice şi pentru afişele pe care le-a realizat gratuit timp de 20 de ani, oferindu-i medalia specială a Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică. La rândul său, Ovi D. Pop a amintit că nu ar fi avut atât de multe medalii câştigate ca artist fotograf dacă acum 20 de ani Ștefan Tóth nu l-ar fi convins să vină la club şi să îi insufle dragostea pentru arta fotografică.

Hágó Attila Nándor, președinte al Fotoclubului „Vasile Vénig László” din Carei, a amintit în cuvântul său că relaţia sa de colaborare cu fotoclubul din Oradea a început din 2013, tocmai la evenimentul comemorativ în cinstea mentorului său, Vasile Vénig László. De atunci, cu Ștefan Tóth István a avut o prietenie şi o colaborare foarte bună.

După alte amintiri frumoase povestite de Ștefan Tóth István şi alte momente muzicale, invitaţii au primit la final palchete jubiliare realizate cu ocazia celor 30 de ani de activitate ai Galeriei „Euro Foto Art”.