Artistul fotograf orădean Ovi D. Pop, invitat în China de Global Photographic Union


DeCamelia Buşu

Reactualizat la: 

Artistul fotograf a susţinut o prezentare şi a expus o fotografie premiată cu argint la Carnavalul Global Photo Union China.

Cunoscutul artist fotograf orădean Ovi D Pop a fost invitat în China de către Global Photographic Union, cea de a treia organizație mondială de fotografie ca importantă. Organizaţia este condusă de către grecul Manolis Metzakis, acesta fiind prezent de mai multe ori în Oradea. Preşedintele organizaţiei nu este străin de România, în anii ’80 fiind student la Matematică la Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj-Napoca, ştiind chiar să vorbească în limba română.

Invitaţia pe numele lui Ovi D. Pop a venit din partea celui mai de succes club de artă fotografică din China, Shangtuf, condus de doamna Guo Jing, artistul fotograf expunând fotografia intitulată „Blue baloons” în cadrul Carnavalului Global Photo Union China. Fotografia este una dintre lucrările premiate ale lui Ovi D. Pop, aceasta câştigând medalia de argint la categoriia Color, chiar la acest eveniment.

La deschiderea oficială a carnavalului au participat peste 300 de persoane, fotografi și jurnaliști, dar şi reprezentantul cultural al provinciei Zhejiang. Din afara Chinei au mai participat fotografi din Taiwan, președintele Asociației Taiwaneze de fotografie, din Emiratele Arabe Unite Saeed Al Shamsi, vicepreședinte GPU, din Irlanda peisagistul Riszard Lomnicki, ambasador la mai multe accesorii pentru arta fotografică şi fotograful orădean Ovi D. Pop.

A doua zi, Saeed Al Shamsi, Riszard Lomnicki şi Ovi D. Pop au ținut câte o prezentare, cea a fotografului orădean având tema „Flying art”.

A doua zi a avut loc, la Muzeul de Artă Contemporană din Taizhou, deschiderea Festivalului de Artă Rurală din Taizhou organizat de Jiaojiang Federation of Literary and Art Circles, unde Ovi D. Pop a fost invitat să țină un discurs în limba engleză în fața a aproximativ 500 de oameni.

Au urmat patru zile de deplasări fotografice. Una dintre acestea a avut loc pe o stradă veche din Zhang’an, unde au fost întâmpinaţi de modele în haine traditionale. Au mai făcut deplasări în Parcul Național Shangxianju, cu spectaculoase poduri peste văi cu adâncimi de până la 300 de metri, dar şi la sediul clubului Shangtuf. Evenimentul a fost evidenţiat în presa chineză, fotografia cu Ovi D. Pop apărând chiar pe prima pagină a publicaţiei.

Artiştii fotografi ai Clubului Shangtuf nu sunt străini de România. Aceştia au expus în luna martie, în Oradea, la Filarmonica de Stat, și în aprilie la Galeria Ovi D. Pop din Era Shopping Park.

Artistul fotograf orădean Ovi D. Pop, invitat în China de Global Photographic Union