A világ kínai fotósok szemével


Nagyvárad- A világ különböző pontjain híres kínai fotóművészek által készített 99 fényképet bemutató kiállítás nyílt szerda este az Euro Foto Art Galériában. Október 20-ig tekinthető meg a tárlat.

Nagyvárad- A világ különböző pontjain híres kínai fotóművészek által készített 99 fényképet bemutató kiállítás nyílt szerda este az Euro Foto Art Galériában. Október 20-ig tekinthető meg a tárlat.

A Terra Color elnevezésű kiállítást az Euro Foto Art Egyesület szervezte, a Bihar Megyei Tanács védnökségével, partnerségben a Bihar Megyei Könyvtárral. A szerda este zajlott tárlatnyitón dr. Ramona Novicov művészettörténész köszöntötte az érdeklődőket, a szakmai elfoglaltságai miatt máshol tartózkodó Tóth István fotóművész, elnök nevében is. Arra hívta fel a figyelmet: az Euro Foto Art Egyesület szeptember 28. és október 28. között a Kulturális Minisztérium, a Kínai Népköztársaság Romániai Nagykövetségének és a Kínai Fotóművészek Szövetségének támogatásával harmadik alkalommal szervezi meg a Kínai Fotóművészet Romániai Fesztiválját. Ennek keretében 18 esemény zajlik a fővárosban, és szerte az országban, a váradit megelőzően éppen Bukarestben nyílt tárlat a Nemzeti Könyvtárban, Victor Ponta miniszterelnök és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, volt művelődésügyi miniszter jelenlétében. Ezen 75-75 fényképet lehet megtekinteni, melyet romániai fotósok készítettek a távol keleti országban, illetve kínaiak a világ különböző pontjain. Egy nappal ezt megelőzően viszont az egyetemi átjáróban is avattak egy kiállítást, csupán kínai fotóművészek, 60 fehér-fekete és színes alkotásaiból. Ennek a tárlatnak a bővített változatát lehet megcsodálni a váradi Euro Foto Art Galériában október 20-ig, 8-19 óra között, vagyis összesen 99 képet.

Kétszer Kínában

Claudiu Pop prefektus nevében Claudia Timofte kancelláriafőnök üdvözölte a megjelenteket, majd Ovi D. Pop fotóművész beszélt röviden kínai élményeiről, illetve az ottani kultúráról, történelemről, szokásokról, életmódról, lévén hogy két év eltéréssel két alkalommal is járt az ázsiai országban. Megtudtuk azt is, hogy zsűritag is volt egy fotóversenyen, és találkozott azzal a kínai fotóművésszel, aki a legtöbb eseményt rendezi a klubok számára. A vernisszázson közreműködött még Thurzó Sándor József brácsaművész, aki az alkalomhoz illően egy kortárs kínai zeneszerző, Fu-Tong Wang szerzeményeit játszotta.

Ciucur Losonczi Antonius