Album fotografic și expoziție de nuduri, la Filarmonică


Renumitul artist fotograf Ovi D Pop a lansat, marți seara, la Filarmonica de Stat din Oradea, primul său album de fotografii cu nuduri.

 

Mulți dintre artiștii fotografi au cochetat, măcar o dată, cu ideea de a aduce o femeie goală în fața aparatului foto. Artistul fotograf orădean Ovi D. Pop însă nu a mers niciodată pe ideea de a fotografia doar pentru a avea o femeie dezbrăcată în cadru, ci a încercat mereu să creeze o poveste. În fotografiile artistului orădean există întotdeauna un concept, o poveste.

Cu toate că, inclusiv în forma ei artistică, fotografia nud a fost considerată măcar puțin „riscantă”, artistul fotograf orădean reușește să ducă nudul într-o direcție diferită de imaginile încadrate în această categorie până acum. Nudul artistic pe care Ovidiu îl aduce în fața iubitorilor de frumos este forma desăvârșită de artă a femeilor. Și pe măsură ce îi privești fotografiile realizei că nu există nimic exagerat în goliciunea modelelor sale. Acest lucru se poate remarca și în fotografiile nud cuprinse în volumul „Nude in the city”, lansat marți seara la Filarmonica de Stat din Oradea.

„Domeniu foarte greu”

Albumul a fost editat în 200 de exemplare și poate fi achiziționat la prețul de 75 de lei.

În același cadru, marți seara, Ovi D Pop a vernisat și o expoziție de fotografie nud, instalată pe holurile Filarmonicii și care cuprinde 50 de fotografii.

„Eu am foarte multe premii cu nuduri şi m-am gândit să fac și o expoziţie inedită. Poate că e puţin la limită, însă am realizat aceste fotografii la ore matinale, când nu era lume pe stradă sau în locuri în care să nu deranjez. Ca artist, îmi plac nudurile, deşi este un domeniu foarte greu. Există fotografie nud din 1860, pictura nud se face de când e lumea. Eu fotografiez foarte mult abstract şi mult despre oraşul meu, dar acest gen de fotografie m-a încântat foarte mult”, a dezvăluit Ovi D Pop.

Albumul este rezultatul a doi ani de muncă. În imagini apar patru modele, tinere din Bihor, dar și din Cluj Napoca. Primul său album de fotografii cu nuduri cuprinde 130 de imagini realizate în unele dintre cele mai frumoase locuri din Oradea, dar și din Sibiu și Cluj-Napoca, în spații închise, dar și în aer liber. În imagini este surprinsă zona centrală a Oradiei (Piaţa Ferdinand, străzile pietonale Republicii sau Vasile Alecsandri, Podul Centenarului, dar şi o încăpere din fostul Palat al Finanţelor), dar și o sală din Cinema Palace.

Despre albumul lansat și despre fotografia nud au fost invitați să vorbească profesorul universitar Dorel Găină, de la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca, dar și profesorul universitar Ștefan Gaie, de la Facultatea de Arte a Universității din Oradea.

Emoție umană

Dorel Găină a afirmat că nudurile prezentate de Ovi D Pop în volumul proaspăt lansat exprimă emoția umană în cea mai simplă formă și că fotografiile expuse sunt marcate de un sentiment de intimitate rară și de onestitate relaxată.

„Există încă o reticență față de fotografia nud. Această reticență este instalată cine știe din ce cutume, stereotipuri, chiar și bariere culturale sau religioase, chiar și emoții ale intimității vizavi de dezvăluirea trupului. Îmi permit să vă aduc trei argumente în favoarea acestui gen de fotografie. Mai întâi vă aduc aminte că, în primul Paradis, noi totuși am fost dezveliți. Apoi, fiecare ne-am născut dezveliți și, azi, pe tren, mi-am adus aminte de-al treilea argument. Dacă închideți ochii și recurgeți la memorie, vă veți aduce aminte că, sonda spațială «Voyager», pe discul care conținea informații despre omenire (muzică, literatură, caligrafie, semne etc.) erau figurați, sub formă de făptură, un bărbat și o femeie. Amândoi erau nuzi, dezveliți și nu aveau nici măcar frunza.

Există un act de curaj pentru cei care-și propun să fotografieze un trup dezvelit, dar eu zic că trupul dezvelit face parte din acea ecuație tratată într-un interval între metafora poetică și rigoarea filosofică care spune că ființa, ființarea, și făptura se regăsesc, ca și una dintre oglinzile necesare în întrupare. De aceea mi se pare că o celebrare a unei, eu îi spun, întrupări care aduce împreună fiinţa, fiinţarea şi făptura, deci o întrupare care poate renunţa la caroseriile de adăpost, cum este vestimentaţia, este ceva ce ar trebui să fie firesc într-un cadru de excepţie. Or, cadrul acesta este oferit de Ovi D. Pop prin faptul că a scos nudul în stradă, în spaţiul urban. Şi este bucuria mea să constat că a avut toate talentele necesare ca să facă acest lucru fără să sperie sau să indigneze comunitatea”, este de părere Dorel Găină.

Demers ambițios

În opinia profesorului Ştefan Gaie, proiectul lui Ovi D. Pop este unul extrem de ambiţios, cu o temă dificilă a istoriei artei şi a istoriei fotografiei, „pe care a reuşit să o abordeze printr-o perspectivă nouă, punând-o într-un context interesant: nudul în oraş”.

„Mizele sunt multiple, atât cele conceptuale, cât şi cele vizuale, dar, în esenţă, eu cred că a reuşit să readucă o temă foarte veche a istoriei artei foarte aproape de realităţile cotidiene”, a declarat Ştefan Gaie.

La finalul evenimentului artiștii Călin Pop și Marius Pop, tată și fiu, membri ai trupei „Celelalte Cuvinte”, care în acest an au aniversat 40 de ani de existență, au susținut un recital foarte apreciat de cei prezenți.

Cei doi artişti au interpretat două piese instrumentale, dar și piese cunoscute ale formaţiei („Scrisori iubite”, „Dacă vrei” şi „Iarbă prin păr”).

Ovi D Pop este un artist fotograf orădean de top mondial. În ultimii ani, orădeanul a adunat peste 1.500 de medalii (din cate câteva sute de aur) și premii în țări de pe toate continentele. În anul 2019, Ovi a fost clasat pe locul IX în lume în privința numărului de fotografii color şi monochrom, acceptate şi premiate la saloane şi concursuri de fotografie, într-un top realizat de Photographic Society of America (PSA). În același clasament al PSA, în anul 2020, orădeanul s-a situat pe locul 16 în lume.