Albumul cu fotografii din Oradea al lui Ovi D. Pop și o icoană a Fecioarei Maria, cadourile episcopului Virgil Bercea pentru Papa Francisc


Cu câteva zile în urmă, episcopul greco-catolic al Oradei, PS Virgil Bercea, s-a aflat, din nou, față în față cu Papa Francisc. S-a întâmplat în cadrul unei audiențe acordate participanților la adunarea Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici (UMPC). Printre aceștia s-au aflat episcopul Virgil Bercea și o delegație de profesori din România.

Originile UMPC datează din 1908, când președinții asociațiilor de profesori catolici din Austria, Olanda, Elveția și Germania au lansat ideea unei reuniuni internaționale a profesorilor catolici. Vicisitudinile secolului al XX-lea și-au pus amprenta și asupra acestei asociații, care a fost refondată la Roma, în 1951, cu denumirea actuală. În cadrul întâlnirilor cu profesorii, papa acordă și audiențe.

Printre participanții la audiența papei și la lucrările adunării s-a aflat episcopul greco-catolic de Oradea Virgil Bercea, în calitate de președinte al Comisiei pentru învățământ din cadrul Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, împreună cu o delegație de profesori din România. Prelatul român i-a oferit papei o icoană a Fecioarei Maria și acatistul Fericiților episcopi martiri greco-catolici români, pe care pontiful i-a beatificat la Sfânta Liturghie din 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertății de la Blaj.

Am ales albumul pentru a prezenta Oradea, reședința episcopului și în plus albumul prezintă foarte frumos Oradea prin imagini”, ne-a explicat Eugen Ivuț. “Mă simt emoționat și onorat în același timp că albumul meu, Oradea mea, a ajuns la Sanctitatea Sa Papa Francisc! Mulțumesc frumos Preasfinției Sale Episcop Virgil Bercea pentru toată susținerea și încrederea pe care mi-a acordat-o de-a lungul timpului”, a spus multipremiatul artist fotograful Ovi D. Pop la aflarea vesții.

Profesorii, colaboratorii Papei

Există noutăți care te fac să crești și există colonizări ideologice, care fac un adevărat măcel”, a spus Sanctitatea Sa în cadrul întâlnirii cu profesorii. Este important să înțelegem în domeniul învățământului ”ce este o noutate care te face să crești și ce este o ideologizare, o colonizare ideologică”, este îndemnul adresat de Papa Francisc participanților la adunarea generală a Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici, primiți în audiență în Sala Consistoriului din Palatul Apostolic.

Cu prilejul întâlnirii, Papa a adresat un îndemn membrilor Uniunii, care se referă la Pactul Global al Educației: ”Am încredere în angajamentul vostru de a-i implica pe profesorii care și-au dat adeziunea la UMPC în privința acestui proiect care își dorește să pună în centru persoana umană, cu demnitatea și frumusețea ei, și familiile ca protagoniste educative primare.”

https://www.bihorjust.ro/albumul-cu-fotografii-din-oradea-a-lui-ovi-d-pop-si-o-icoana-a-fecioarei-maria-cadoul-episcopului-bercea-pentru-papa-francis/?fbclid=IwAR1YeQYC8VPR1dy2pI3qeS70NeVpKuU2ZKmOjuXJj56Y3FrbYKhashWDnvs