Originile UMPC datează din 1908, când președinții asociațiilor de profesori catolici din Austria, Olanda, Elveția și Germania au lansat ideea unei reuniuni internaționale a profesorilor catolici. Vicisitudinile secolului XX și-au pus amprenta și asupra acestei asociații, care a fost refondată la Roma în 1951 cu denumirea actuală, scrie vaticannews.va.

În cadrul întâlnirilor cu profesorii, Papa acordă și audiențe. Printre participanții la audiența papei și la lucrările adunării s- aflat, de asemenea, episcopul Virgil Bercea, al eparhiei greco-catolice de Oradea, în calitate de președinte al Comisiei pentru învățământ din cadrul Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, împreună cu o delegație de profesori din România. Prelatul român i-a oferit papei o icoană a Fecioarei Maria și acatistul Fericiților episcopi martiri greco-catolici români, pe care pontiful i-a beatificat la Sfânta Liturghie din 2 iunie 2019 pe Câmpia Libertății de la Blaj.

“Am ales albumul pentru a prezenta Oradea, reședința episcopului și în plus albumul prezintă foarte frumos Oradea prin imagini”, ne-a explicat domnul Eugen Ivuț. “Mă simt emoționat și onorat în același timp că albumul meu, Oradea mea, a ajuns la Sanctitatea Sa Papa Francisc! Mulțumesc frumos Preasfinției Sale Episcop Virgil Bercea pentru toată susținerea și încrederea pe care mi-a acordat-o de-a lungul timpului”, a spus multipremiatul artist fotograful Ovi D. Pop la aflarea vesții.

Profesorii, colaboratorii Papei

”Există noutăți care te fac să crești și există colonizări ideologice, care fac un adevărat măcel”, a spus Sanctitatea Sa în cadrul întâlnirii cu profesorii. Este important să înțelegem în domeniul învățământului ”ce este o noutate care te face să crești și ce este o ideologizare, o colonizare ideologică”: este îndemnul adresat de papa Francisc participanților la adunarea generală a Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici, primiți în audiență în Sala Consistoriului din Palatul Apostolic.În discursul său, papa Francisc a vorbit despre pericolul ideologiilor în educație și a scos în evidență faptul că ”astăzi, colonizările ideologice distrug personalitatea umană, iar atunci când pătrund în educație fac un adevărat măcel”.