Albumul „Oradea mea” a ajuns în mâinile Papei Francisc


Albumul „Oradea mea” a ajuns în mâinile Papei Francisc

DeCrina Dobocan

Reactualizat la: 

Foto: Eugen Ivuț

Albumul de fotografii realizat de artistul Ovi D Pop și o icoană cu Fecioara Maria au fost darurile episcopului Virgil Bercea pentru Papa Francisc.

O delegație profesori din Oradea, în frunte cu PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, au participat la Adunarea Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici în Italia. Profesorii și participanții la întâlnire au fost în audiență la Sfântul Părinte Papa Francisc.

Printre participanții la audiența papei și la lucrările adunării s-a aflat, de asemenea, episcopul Virgil Bercea, al Eparhiei greco-catolice de Oradea, în calitate de președinte al Comisiei pentru învățământ din cadrul Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, împreună cu o delegație de profesori din România, inclusiv din Oradea. Prelatul român i-a oferit papei Albumul „Oradea mea”, realizat de artistul Ovi D Pop, dar și o icoană a Fecioarei Maria și acatistul Fericiților episcopi martiri greco-catolici români, pe care pontiful i-a beatificat la Sfânta Liturghie din 2 iunie 2019 pe Câmpia Libertății de la Blaj.

Acatistul a fost realizat de preoți din cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, fiind tradus în limba italiană.

„Mă simt emoționat și onorat în același timp că albumul meu, «Oradea mea», a ajuns la Sanctitatea Sa Papa Francisc! Mulțumesc frumos Preasfinției Sale Episcop Virgil Bercea pentru toată susținerea și încrederea pe care mi-a acordat-o de-a lungul timpulu!”, a spus artistul orădean.

Albumul, recent lansat de Ovi, nu a fost ales întâmplător, relatează secretarul episcopal Eugen Ivuț. Acesta prezintă în 150 de imagini cele mai frumoase zone din Oradea, inclusiv reședința episcopului Bercea.

Albumul „Oradea mea”, format A4, este alcătuită din 150 de fotografii realizate de Ovi D. Pop cu aparatul de fotografiat sau cu drona, din anul 1998 până în 2022, unele în abordări artistice inedite, care ilustrează străzi centrale, clădiri importante, precum: Teatrul „Regina Maria”, Palatul Episcopal sau Palatul Vulturul Negru ori monumente din urbe.

Unele imagini alăturate surprind dezvoltarea oraşului în timp, fiind realizate chiar din anul 1998 sau 2000.

„Acest album a fost în totalitate iniţiativa mea, nu este o reclamă la municipalitate. Fiind patriot local, mi-a plăcut să văd această transformare. Şi le-am scos prin editura noastră, «Duran’s», despre care pot să spun că este singura editură din Oradea care are produse proprii. Şi tiraje semnificative”, a menţionat Ovi D. Pop.

Este cunoscut, de altfel, faptul că artistul fotograf a tipărit o serie de hărţi, ghiduri turistice ale oraşului şi ale judeţului. După ce a cutreierat toată ţara, cu aparatul foto, are un nou proiect, „România mea”, expoziţie ce va fi vernisată pe 5 decembrie la Senat, la invitaţia Alinei Gorghiu, dar şi un album cu 100 de pagini, reprezentativ pentru frumuseţile din ţara noastră.

„Distrug personalitatea umană”

În discursul său, Papa Francisc a vorbit despre pericolul ideologiilor în educație și a scos în evidență faptul că „astăzi, colonizările ideologice distrug personalitatea umană, iar atunci când pătrund în educație fac un adevărat măcel”.

În fața acestei realități, Sfântul Părinte a subliniat contribuția importantă a Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici (UMEC – WUCT), despre care a spus că este „o rețea de colegi în profesie, dar de frați și surori în credință care, în spiritul și cu stilul prieteniei, primirii, cunoașterii reciproce și creșterii spirituale, se dispun în serviciul tuturor profesorilor catolici pentru ca să-și păstreze identitatea și să-și ducă mai departe misiunea lor”.

„Aș spune că, în această îndatorire, voi sunteți colaboratori ai papei. Într-adevăr, misiunea Succesorului lui Petru este să-i întărească și să-i susțină pe frați în credință (cf. Lc 22,32). În acest fel, voi, în domeniul școlii, faceți prezent serviciul Bisericii de a-i susține în credință pe profesorii catolici pentru a-și desfășura cât mai bine munca și mărturia lor în situații deseori complexe pe plan relațional și pe plan instituțional”, a spus Papa Francisc, citat de Adrian Dancă, redactor la Radio Vatican.

Optică creștină

Papa a spus că „educatorul creștin este chemat să fie în același timp pe deplin uman și pe deplin creștin”, fără a ajunge să fie „spiritualist” și „în afara lumii” pentru că „nu există umanism fără creștinism și nu există creștinism fără umanism”. Din această perspectivă, Uniunea Mondială a Profesorilor Catolici este, în realitate, alături de toți profesorii, indiferent de vârsta și de tipologia muncii, pentru că „toți profesorii – dacă-i vedem într-o optică creștină, de care, uneori, ei înșiși nu-și dau seama pe deplin – sunt în condiția de a lăsa un semn, în bine și în rău, în viața copiilor, adolescenților și tinerilor care le sunt încredințați pentru o perioadă lungă de timp. Ce responsabilitate mare! Dar ce șansă, de a-i introduce, cu înțelepciune și respect, pe cărările lumii și ale vieții, însoțind mintea lor ca să se deschidă la ceea ce este adevărat, frumos și bun!”

Foto: Eugen Ivuț

În final, Sfântul Părinte a adresat membrilor Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici (UMPC) un îndemn la care a spus că ține foarte mult și care se referă la Pactul Global al Educației: „Am încredere”, a spus pontiful, „în angajamentul vostru de a-i implica pe profesorii care și-au dat adeziunea la UMPC în privința acestui proiect care își dorește să pună în centru persoana umană, cu demnitatea și frumusețea ei, și familiile ca protagoniste educative primare”.

Originile UMPC datează din 1908, când președinții asociațiilor de profesori catolici din Austria, Olanda, Elveția și Germania au lansat ideea unei reuniuni internaționale a profesorilor catolici. Vicisitudinile secolului XX și-au pus amprenta și asupra acestei asociații, care a fost refondată la Roma în 1951 cu denumirea actuală.