ART Jewelry Festival Oradea


De Veronica Bursasiu

Ștefana Goțiu | FOTO: Ovi.D. Pop

O profesoară de limba rusă din Ucraina, Ana Zaporojan, stabilită de 20 de ani la Oradea, doi fotografi multipremiați internațional, Adela Rusu și Ovi D. Pop și designerul vestimentar Oana Pădure și-au dat mâna pentru a etala, în condiții mai puțin obișnuite, bijuteriile create de artiști din 25 de țări de pe trei continente.

Aceștia au participat cu lucrările lor la cea de-a V-a ediției a ART Jewelry Festival Oradea, 4- 9 iunie, format online, având ca scop caritabil susținerea Centrului de scleroză multiplaă Oradea.Acțiunea caritabilă este promovată pe Instagram și pe canalul nostru You tube sub forma unui slideshow cu imaginile bijuteriilor, iar pe Facebook se va organiza o licitație. Colaborarea Ana Zaporojan-Oana Pădure nu e la prima încercare de succes. Ana Zaporojan a completat ținutele Oana Pădure și la City Fashion, acolo unde colecția Oanei a fost desemnata cea mai bună.

Bijuteriile sunt handmade, unicat, iar în realizarea unora dintre ele, creatorii au demonstrat că imaginația nu are limite, integrând piese de calculator lângă furnituri diverse din care se fac bijuterii: mărgele, șnururi, sârme, metale, pietre, accesorii metalice. Bijuteriile au fost create în stilul Art Nouveau. „Stilul Art Nouveau, apărut la sfârșitul anilor 1890, a durat mai puțin de un deceniu, dar în acest răstimp, trăsăturile sale de bază au pătruns în toate aspectele artei și design-ului. Stilul Art Nouveau este caracterizat de forme și linii curbate. Designerii acestui stil s-au orientat către natură, pentru a-și lua doza de creativitate. La crearea bijuteriilor s-au utilizat diamante, perle ametist, opal, peridot, citrin, agat, granat, piatra lunii, acvamarin și alte pietre semiprețioase, alături de o gamă vastă de tehnici noi, incluzând emailarea, plus materiale noi cum ar fi cornul sau fildeșul. Cel mai faimos creator de bijuterii al perioadei Art Nouveau a fost René Lalique”, explică Ana Zaporojan.

Ana Zaporojan este o basarabeancă din Ucraina, profesoară de limba rusă, pasionată de modă şi frumos, stabilită de peste 18 ani în Oradea. Acesta este oraşul în care a început marea ei aventură în fascinanta lume a bijuteriei cu mărgele tricotate, pentru a accesoriza o ținută a fiicei sale. Au urmat alte și alte bijuterii din dragoste pentru Marisha. Ana Zaporojan a participat la mari evenimente naţionale şi internaționale ca Family Style, Timișoara 2014, ART Jewelry Festival, Timișoara(2013 – 2016), „MASTERS` GOLDEN HANDS”, Ukraina 2016, dar și la Battle Of The Beadsmith, USA, turnir bijuteristic cu peste 200 de participanţi din peste 40 de țări.Printre acțiunile care se leagă de numele doamnei Zaporojan se află cea prin care a inițiat Muzeul Bijuterii la Oradea, care trebuia inaugurat încă din mai la Casa Darvas La Roche. În acest scop, creatori de bijuterii din 13 țări au participat la acțiunea Duete mărgelistice în stil Art Nouveau. Proiectul implică doi creatori care vor realiza împreună o lucrare, aceasta urmând să fie expusă și licitată. Alături de fiica sa Marisha, Ana Zaporojan a pus bazele acestui festival. Cadrul în care au fost realizate fotografiile este Vili Apartments de pe strada Iosif Vulcan nr.2.

Partenerii ediției 2020 a Art Jewelry Festival România sunt: Asociația Crișana 6, prin intermediul căreia a fost organizat evenimetul, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, Oradea Heritage,, Casa Darvas La Roche, artiștii fotografi Adela Rusu și Ovi D. Pop, Salonul Delia, Rawckers, fashion designer Oana Pădure, Royal Gentleman Tailor, Anna Bronze – Rusia, Complexul Perla din Băile 1 Mai, liceenii Alex Trandafir și Andrei Lupu, prezentatori ai ediției, Perlen Club – Germania, Corilo, Cursurile de bijuterie OȘ- Rusia, Graphic Designer Andreea Maran.