Artistul fotograf orădean de top mondial Ovi D. Pop şi-a lansat marţi primul său album cu fotografii nud


Artistul fotograf orădean de top mondial Ovi D. Pop şi-a lansat, marţi, la Filarmonica de Stat, primul său album cu fotografii nud realizate în unele dintre cele mai frumoase locuri din Oradea, Sibiu şi Cluj-Napoca, în spaţii închise, dar şi în aer liber.

Expoziţia vernisată cu acest prilej pe holurile filarmonicii cuprinde 50 de fotografii, iar albumul “Nude in the city” editat în 200 de exemplare, unele cu coperţi cartonate, cuprinde 130 de imagini.

“Eu am foarte multe premii cu nuduri şi mi-am spus să fac o expoziţie inedită. Chiar dacă e puţin la limită… Dar am făcut fotografii la ore matinale, când nu era lume pe stradă sau în locuri în care să nu deranjez. Ca artist, îmi plac nudurile, deşi este un domeniu foarte greu. Există fotografie nud din 1860, pictura nud se face de când e lumea. Eu fotografiez foarte mult abstract şi mult despre oraşul meu, ideea acestei teme m-a încântat foarte mult”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Ovi D. Pop.

Imaginile au fost realizate pe parcursul a doi ani iar protagonistele sunt patru modele din Bihor şi Cluj. Printre locurile surprinse în imagini se regăsesc zone centrale ale Oradiei, precum Piaţa Ferdinand, străzile pietonale Republicii sau Vasile Alecsandri, Podul Centenarului, dar şi o încăpere din fostul Palat al Finanţelor, clădirea de patrimoniu ce va găzdui, după reabilitare, sediul CJ Bihor.

La lansarea volumului au fost invitaţi profesorul universitar Dorel Găină de la Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca şi profesorul universitar Ştefan Gaie de la Facultatea de Arte a Universităţii din Oradea.

“Mi-am pus mereu întrebarea de ce funcţionează atât de dur stereotipul care refuză nudul. Voi spune trei lucruri. În primul paradis, Eva şi Adam erau nuzi, ne naştem nuzi şi azi, pe tren, mi-am amintit că sonda spaţială Voyager, pe discul cu informaţii despre omenire, bărbatul şi femeia sunt nuzi, chiar şi fără frunză. De aia mi se pare că o celebrare a unei, eu îi spun, întrupări care aduce împreună fiinţa, fiinţarea şi făptura, deci o întrupare care poate renunţa la caroseriile de adăpost, cum este vestimentaţia, este ceva ce ar trebui să fie firesc într-un cadru de excepţie. Or, cadrul acesta este oferit de Ovi D. Pop prin faptul că a scos nudul în stradă, în spaţiul urban. Şi este bucuria mea să constat că a avut toate talentele necesare ca să facă acest lucru fără să sperie sau să indigneze comunitatea”, a declarat, pentru AGERPRES, Dorel Găină.

Potrivit profesorului universitar Ştefan Gaie, proiectul lui Ovi D. Pop este unul extrem de ambiţios, cu o temă dificilă a istoriei artei şi a istoriei fotografiei, pe care a reuşit să o abordeze printr-o perspectivă nouă, punând-o într-un context interesant, anume nudul în oraş.

“Mizele sunt multiple, atât cele conceptuale, cât şi cele vizuale, dar, în esenţă, cred că a reuşit să readucă o temă foarte veche a istoriei artei foarte aproape de realităţile cotidiene,” a declarat Ştefan Gaie.

Vernisajul şi lansarea albumului au fost însoţite şi de un recital susţinut de Călin Pop şi Marius Pop, tată şi fiu, membri ai trupei “Celelalte Cuvinte”, care în acest an a aniversat 40 de ani de existenţă. Cei doi artişti au interpretat două piese instrumentale şi cunoscutele hituri ale formaţiei, “Scrisori iubite”, “Dacă vrei” şi “Iarbă prin păr”.

Ovi D. Pop a început să folosească aparatul foto în urmă cu mai mulţi ani, pentru a surprinde fotografii cu Oradea şi judeţul Bihor pentru viitoarele albume. A urmat un curs de fotografie în cadrul fotoclubului orădean Nufărul şi a absolvit un masterat la Facultatea de Arte din Oradea.

În ultimii şase ani, artistul orădean a adunat peste 1.500 de premii şi medalii din zeci de ţări de pe toate continentele.

Artistul fotograf orădean a fost nominalizat, în anul 2019, pe locul 9 în lume, la numărul de fotografii color şi monochrom, acceptate şi premiate la saloane şi concursuri de fotografie, într-un clasament realizat de Photographic Society of America. Iar în anul de pandemie 2020, a fost clasat pe locul 16 de aceeaşi societate fotografică.

În 2018, alături de artista Adela Rusu, Ovi D. Pop a înfiinţat clubul Varadinum, la rându-i recunoscut la nivel internaţional. Varadinum a reuşit să primească trei distincţii “Best Club” la trei saloane internaţionale şi a ajuns în anul 2020 pe locul 12 în topul mondial al celor mai bune fotocluburi. AGERPRES/(A-autor: Eugenia Paşca, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea)

https://www.agerpres.ro/cultura/2021/12/14/bihor-artistul-fotograf-de-top-mondial-ovi-d-pop-a-lansat-un-album-inedit-cu-nuduri–831448