BIHORUL PRIN OBIECTIVUL ARTISTULUI FOTOGRAF OVIDIU D. POP


Ovi D. Pop este fotograf de peste două decenii. Deși abordează fotografia de peisaj, cea aeriană și fotografia de clădiri-patrimoniu, artistul s-a ocupat, de asemenea, și de editarea a șase monografii ilustrate ale judeţului Bihor, lucrări ce conţin peste 1.500 de instantanee ale locaţiilor reprezentative din judeţ. 

Alte şase ediţii ale Ghidului turistic al judeţului Bihor, două ediţii ale albumului Oradea mea, o ediţie a albumului Comitatus Bihoriensis, numeroase vederi şi cărţi de buzunar fac parte din portofoliul fotografului. Din anul 2013, Ovi s-a orientat şi spre fotografia artistică, făcând parte din Asociaţia Artiştilor Fotografi din România şi Artist EFIAP (Excellence de Fédération Internationale de l’Art Photographique).

A câştigat 322 premii: 11 trofee internaţionale, 60 medalii de aur/locul I, 28 medalii argint/locul II, 28 medalii de bronz/locul III, 143 diplome şi 181 de menţiuni în 30 ţări diferite cum ar fi: Andorra, Austria, Australia, Grecia, Egipt, Croaţia, Cuba, Irlanda, Bosnia, Finlanda, Suedia, Slovacia, Ungaria, Dominica, India, SUA, Serbia, China, Macedonia, Muntenegru, Belgia, Bulgaria, Georgia, Kosovo, Hong Kong, Spania, Italia, Panama, Slovenia şi România. A avut expoziţii personale în: Oradea, Cluj-Napoca, Galaţi, Valea lui Mihai, Carei, Hajduszoboszló, Bruxelles (de două ori) şi Cernăuţi (Ucraina), dar şi de grup în Bucureşti, Budapesta, Szeged, Bratislava, Kosice, Chişinău, Shenzen şi Macau.

NewsBihor: Ești cel mai premiat fotograf din Bihor. Care sunt premiile de care ești cel mai mândru?

Ovi D. Pop: Spinning, fotografie premiată cu 3 medalii de aur în România, Grecia şi Macedonia, întrucât îl reprezintă pe fiul meu. Dar și fotografiile premiate care o înfățișează pe soția mea, şi cele care sunt din zona noastră, a Bihorului.

NB: Dintre miile de fotografii care îți poartă semnătura, există o favorită în acest moment?

O D. P: Niciodată nu m-am gândit care fotografie îmi place cel mai mult, dar îmi plac acele cadre de „Street”, neregizate, cum e „Under”, unde trebuie să suprinzi cu rapiditate şi corect un moment care dispare într-o secundă …

NB: Unde ți-ai dori să îți fie expuse lucrările și nu s-a întâmplat până acum?

O D. P: Ar fi foarte multe locaţii, dar cele mai râvnite locuri sunt Londra sau New York, locuri de top în CV-ul oricărui artist.

NB: Prin ce peripeții ai trecut în timpul unei sesiuni foto?

O D. P: La unul dintre zborurile pentru fotografierea judeţului Bihor din avion, pilotul a pierdut controlul avionului din cauza întâlnirilor dintre fronturilor de aer cald şi rece, dar după un ,,Tatăl nostru” acesta a reuşit redresarea aparatului de zbor.

NB: Cum apreciezi Bihorul din punct de vedere fotografic?

O D. P: Cine mă cunoaşte, mă reperează mai ales după fotografiile din judeţ şi după albumele monografice, șapte la număr. Cred că este unul dintre cele mai pitoreşti judeţe din ţară!

NB: Cât de departe au ajuns, prin intermediul monografiilor realizate de tine, fotografiile cu județul nostru?

O D. P: Personal le-am dus în China, India, Macau, Mexic și Chile, destinaţii destul de îndepărtate de Oradea, dar sper că au ajuns şi mai departe de atât.

NB: De puțin timp ai început să împărtășești din experiența ta profesională cursanților care doresc să deprindă din tainele fotografiatului. Cum e Ovi ca lector?

O D. P: Se spune că sunt dur şi cer prea mult uneori, dar cei care asistă la cursuri înțeleg că le am în vedere binele, chiar și atunci când sunt aspru. În general, atmosfera este foarte degajată la cursurile mele, se râde mult și se învață lucruri noi cu zâmbetul pe buze.

NB: Există vreun cursant care te-a impresionat profund?

O D. P: Fiecare serie îşi are omul de top şi fotografia preferată.

NB: Cum apreciezi dezvoltarea mediului on-line pentru viitorul artei fotografice?

O D. P: Mediul on-line a deschis hotarele acestei arte. Prin intermediul reţelelor de socializare, am reuşit să mă împrietenesc cu multe nume mari ale artei fotgrafice, persoane pe care le-am întâlnit şi personal ulterior. Pe lângă toate acestea, marea parte a concursurilor de artă fotografică se desfăşoară on-line.

NB: Ție cine îți face fotografiile?

O D. P: În mod special cursanţii, mai ales când mă strâmb.

https://agentianewsbihor.ro/2017/11/03/bihorul-prin-obiectivul-artistului-fotograf-ovidiu-d-pop/?fbclid=IwAR0ujbCQsGGD9vhHe9Z4SZrqLASlUNgqz_Ra2QTIdZJc3HMQbHs4b9Unogg