Cadou pentru Oradea: expoziție de portrete


908 portrete, realizate de artiștii fotografi din Oradea, cu ocazia sărbătorii a 908 ani de atestare documentară a orașului nostru, au fost expuse în Piața Unirii.

Clubul fotografic „Varadinum” din Oradea a oferit municipiului un cadou inedit de ziua sa. Este vorba de o expoziție de portrete realizate de 15 artiști fotografi, membri ai Clubului „Varadinum”. Cele 908 portrete, realizate de artiștii fotografi din Oradea, cu ocazia sărbătorii a 908 de ani de atestare documentară a orașului nostru, au fost expuse în Piața Unirii. Vernisajul expoziției „Oradea 908 ani – 908 portrete” a avut loc în după-amiaza zilei de vineri, 8 octombrie, în prezența viceprimarului Arina Moș și a episcopului greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea.

„Am umblat pe străzi, în săli de concerte, la evenimente de tot felul. Am făcut multe fotografii. Am avut la dispoziţie doar o săptămână, şedinţa de lucru am avut-o sâmbăta trecută, când am stabilit ca fiecare să avem minimum 45 de imagini, dar unii au făcut mult mai multe”, a dezvăluit în deschiderea expoziției artistul fotograf Ovi D. Pop.

Proiectul a pornit de la artistul fotograf Raul Ghiman și se dorește a fi un cadou pentru orădeni de Ziua Orașului Oradea, marcată pe 12 octombrie.

„Orădenii pe care i-am abordat au fost încântați de idee. Chiar dacă unii nu au dorit să se lase fotografiați, cu toții au fost încântați de proiectul nostru”, a spus fotograful Raul Ghiman.

Viceprimarul Arina Moș a invitat orădenii să viziteze expoziția organizată de Varadinum Foto Club Oradea. Aceasta a spus că își dorește ca astfel de evenimente, care reușesc să adune orădenii în piețele publice, să continue.

„Încurajez atât fotografii consacraţi, cât şi pe cei mai tineri, să vină cu astfel de proiecte, care arată că putem fi creativi şi în această perioadă de pandemie! Felicitări organizatorilor și tuturor fotografilor implicați în acest proiect inedit, pentru munca depusă! Mulțumim, Filarmonica de Stat Oradea pentru frumoasa muzică ambientală, care a creat o atmosferă caldă!”, a spus Arina Moș.

Pe 10 panouri au fost expuse 908 portrete și fotografii cu orașul Oradea, realizate cu drona. Printre cei care se regăsesc în portrete sunt rectorul Universității din Oradea – Constantin Bungău, şefa Centrului de Transfuzie – Olivia Ligia Burtă, directorul Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională a Primăriei Oradea – Marius Moș, şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din Oradea – Anca Grama, pianistul Thurzó Zoltán, redactorul șef al revistei Familia – Mircea Pricăjan, artiştii de muzică populară Cornel Borza şi Leontin Ciucur, dar și jurnaliști, profesori universitari, artiști ai Teatrului „Regina Maria”, fotomodele etc.

Expoziția cuprinde 908 portrete cu orădeni care au fost surprinși în spații publice de artiștii fotografi: Ovi D Pop, Adela Rusu, Raul Ghiman, Ionuţ Jarca, Dorian Stone, Mirel Sabău, Mariana Scubli, David Petras, Roxi Condrea, Adriana Anca, Dan Cristian Griga, Ioana Popa Birău, Sándor Szabo, Bodó Jószef şi Ovidiu Ilisie.

Artista Mariana Scubli a venit de la Sighetu Marmației la Oradea doar pentru a lua parte la acest proiect. La rândul său, artistul fotograf Dan Cristian Griga a venit din Baia Mare pentru a fotografia portrete ale orădenilor.

Expoziţia „Oradea 908 ani – 908 portrete” rămâne la dispoziția publicului timp de trei săptămâni.

Crina Dobocan

https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/cadou-pentru-oradea-expozitie-de-portrete-3829550/