Clubul Fotografic “Varadinum” Oradea, pe locul 12 în lume


DeCrina Dobocan

Reactualizat la: 

FOTO: Varadinum Foto Club Oradea

Varadinum Foto Club Oradea este pe locul 12 în lume. Topul a fost realizat de Federația Internațională de Artă Fotografică.

Oradea. Varadinum Foto Club Oradea este pe locul 12 în lume. Topul a fost realizat de Federația Internațională de Artă Fotografică.

Este singurul campionat mondial a fotocluburilor, organizat de Federația Internațională de Artă Fotografică, iar această poziționare este unică pentru un club din România.

,,Fiecare Club a putut trimite câte 20 de fotografii, maximum câte două pentru fiecare membru de club.

Este cea mai înaltă poziție câștigată vreodată de un club fotografic din România”, a declarat artistul fotograf Ovidiu D. Pop, președintele Varadinum Foto Club Oradea, după aflarea clasamentului.

Pe primul loc în clasamentul FIAP se află Rusia, fiind urmată de fotocluburi din Marea Britanie, care au în spate o istorie de 60 – 80 de ani.

La ediția din acest an a competiției mondiale s-au înscris 213 fotocluburi din 51 de țări de pe toate continentele. Imaginile trimise în concurs care au obținut cel mai mare punctaj sunt realizate de artiștii fotografi: Adela Rusu, Mariana Scubli, Antonia Pop, Ionuț Jarca, Kornel Popa, Mihai Bogdan, Liviu Pașcalău, Marian Plaino, Jozsef Ban, Marius Bodea, Constantin Lazăr și Ovi D. Pop.

Adela Rusu – Alstroemeria

„Varadinum Foto Club Oradea, unul dintre cele mai harnice și mai competitive fotocluburi din țară. Este o mândrie și o mare realizare pentru fotoclubul nostru! Mulțumesc membrilor pentru implicare, dăruire și lucrări de top mondial! Mulțumim juriului și organizatorilor!”, a afirmat Adela Rusu, vicepreședintele Clubului.

Varadinum Foto Club din Oradea a luat ființă în anul 2017, fiind fondat de artiştii fotograf Adela Rusu și Ovi D. Pop. În prezent are 55 de membrii, dintre care un membru din Franța, un membru de onoare din Italia, patru din Ungaria, unul din Sighetu Marmației, unul din București, unul din Ploiești, unul din Timișoara, unul din Oltenița şi trei din Baia Mare. În toamna acestui an, a obținut titlul de Best Club, la ediția a VI-a a Salonului Internațional Wojnicz din Polonia. Însă cel mai bun rezultat al clubului a fost clasarea pe locul 33 la Cupa Mondială a Fotocluburilor din anul 2019. Acest concurs are o vechime de peste 50 de ani, iar rezultatul obținut de fotoclubul orădean (la trei ani de la înființare) nu face decât să confirme seriozitatea, talentul, tenacitatea membrilor săi, precum și munca lor neîntreruptă.