Cursul de măiestrie fotografică, susținut de Ovi D. Pop la Universitatea din Oradea, în cadrul programelor EU GREEN, a fost un real succes de public.


Maestrul fotograf orădean Ovi D. Pop a fost protagonistul evenimentului care, probabil, poate fi cotat ca fiind cel mai mare succes de public din seria manifestărilor organizate la Universitatea din Oradea în cadrul proiectelor EU GREEN. La masterclass-ul ce a avut loc joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna, au ținut să ia parte peste 250 de persoane, studenți, profesori și funcționari ai universității.

Evenimentul face parte din calendarul concursului de fotografie patronat de EU GREEN și organizat de Universitatea din Oradea, pentru studenți, cadre și funcționari, sub titlul: „Colecție de emoții în diversitate”.

Ovi D. Pop, absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport și al unui Masterat în Arte, la Universitatea din Oradea, și-a povestit, cu umor și antren, cariera, de la ipostaza omului de afaceri falimentar, la poziția de cel mai premiat fotograf român contemporan. „Înainte de criză aveam un rulaj anual de un milion de dolari. În 2010, firma a picat. Cred că fotografia mi-a salvat viața, prin această artă am reușit să mă reinventez de fiecare dată”, a mărturisit Ovi D Pop.

Artistul le-a vorbit celor prezenți despre: lumină, unghiuri și, mai ales, despre „ideea” care trebuie să stea la originea impulsului de a surprinde, cu aparatul de fotografiat sau cu telefonul mobil, o imagine. „Un artist nu poate fi modest. Modestia nu îți dă pită”, a declarat Ovi D. Pop, adăugând că, în 10 ani de activitate, a adunat 2.450 de premii și 653 de medalii de aur, primite din 93 de țări ale lumii. Proporții, personaje, compoziții… nimic nu i-a scăpat orădeanului care se numără printre primii 100 de fotografi ai lumii. Dar, spune Ovi D. Pop, „cea mai importantă este emoția pe care acea fotografie poate să o transmită”.

„Masterul pe care l-am urmat în cadrul Facultății de Arte mi-a deschis alte orizonturi. Dacă nu veneam la facultate, nu aș fi citit acele cărți care m-au transformat în ceea ce sunt acum și le sunt foarte recunoscător profesorilor mei pentru asta”, a mai spus Ovi D. Pop.

Pe parcursul a aproape două ore s-a râs, s-au pus întrebări, s-au luat notițe, s-a aplaudat. Ovi D. Pop reușind să fie deopotrivă: amuzant, provocator, interactiv și educativ.

„Sunt bucuroasă să văd sala atât de plină și să fi luat parte la un eveniment atât de reușit”, a afirmat, la final, prof. univ. dr. habil. Karla Barth – decanul Facultății de Științe Socio – Umane și coordonatoarea grupului de lucru Acces, Diversitate și Incluziune al EU GREEN în cadrul Universității din Oradea. Gazda masterclass-ului de fotografie a anunțat că, până la data de 15 martie, cei care doresc să participe la concursul „Colecție de emoții în diversitate”, pot să trimită patru imagini pe adresa: eugreenvaradinumfoto.ro. Prof. univ. dr. habil. Karla Barth a subliniat că, pe lângă faptul că își vor vedea imaginile expuse într-o expoziție vernisată la universitate, câștigătorii concursului vor primi, drept premiu, câte o vizită la una din instituțiile partenere din cadrul Alianței Europene EU GREEN.

Câștigătorii concursului de fotografie „Colecție de emoții în diversitate” vor fi anunțați la data de 22 martie 2024.

 

Biroul Comunicare – Universitatea din Oradea

Image Image