De Ziua Națională, lucrările artistului Ovi D Pop, expuse în Republica Belarus


DeCrina Dobocan

Ziua Națională a României sărbătorită la Belarus printr-o expoziție de artă fotografică ce cuprinde lucrări realizate de artistul fotograf Ovi D. Pop.

Ambasada României de la Minsk marchează Ziua Naţională a României printr-un eveniment cultural inedit, adresat atât comunităţii româneşti din această ţară, cât şi publicului belarus. Este vorba de expoziția de artă fotografică ,,În obiectiv: România mea”, cu lucrări din colecţia artistului orădean Ovi D. Pop.

Imaginile, realizate de Ovidiu în diferite regiuni ale țării și expuse pe panouri de 1.20 x 0,80 m, vor fi prezentate în aer liber, într-un spațiu nou amenajat al Ambasadei de la Minsk, iar expoziția va deschide seria unor evenimente artistice în aer liber. În realizarea expoziției de la Minsk, Ambasada României a fost sprijinită de graficiana belarusă Yuliya Zubrytskaya, care a asigurat designul planşelor.

,,Inaugurăm, astfel, spaţiul expoziţional cu o admirabilă colecţie de imagini de fotografie aeriană, semnate de Ovi D. Pop. Conceptul de expunere în aer liber este o metodă sugerată de vremurile de azi, care oferă, însă, o difuzare mai <democratic> a fenomenului cultural faţă de o galerie obişnuită”, a afirmat ambasadorul Viorel Moşanu pentru Agerpres.

Diplomație culturală

Lucrările orădeanului vor putea fi admirate din 28 noiembrie 2020 până în 15 ianuarie 2021. Expoziția ,,În obiectiv: România mea”este coordonată de Nadia Moșanu și se înscrie în Campania de diplomație publică și culturală: ,,Ferestre spre România: Cultură, Artă, Oameni”. Campania a fost lansată de Ambasada României în Republica Belarus în anul 2015 şi reprezintă o continuare a demersurilor misiunii de popularizare în a valorilor româneşti în Republica Belarus.

,,Mă simt foarte onorat de invitaţia Ambasadei României de la Minsk şi în acelaşi timp bucuros că, în cea mai important zi a României, lucrările mele au fost selectate pentru a fi ambasadoare a frumuseților acestei țări în Belarus”, a spus Ovi D. Pop.

Expoziția din Belarus nu este prima de acest gen în afara granițelor țării, căci fotografiile lui Ovi D Pop au fost admirate în țări, precum: Belgia, China, India, Republica Moldova, Slovacia, Ungaria, Ucraina. Artistul a făcut parte din juriul mai multor Saloane Internaţionale de fotografie din Australia, Bulgaria, China, Croaţia, Georgia, Ecuador, Muntenegru, India, Italia, România, Serbia şi Ucraina.

Ovidiu este unul dintre cei mai cunoscuți artiști fotografi români al genului de fotografie peisagistică aeriană. De-a lungul celor 30 de ani de activitate în domeniul fotografiei, Ovi D. Pop a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, iar lucrările i-au fost distinse cu peste 1.200 de premii, între care 330 medalii de aur din peste 71 de ţări. Opera fotografică a lui Ovi D. Pop a fost răsplătită, de asemenea, cu prestigioasele titluri de Excelenţă acordate de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România (EAFR) şi Excellence de la Federation Internationale de l’Art Photographique (E.FIAP/s). Artistul fotograf orădean se află pe locul IX în lume, la numărul de fotografii acceptate şi premiate la saloane şi concursuri de fotografie, într-un clasament al Photographic Society of America.