Díjazott fotóművésztől tanulhatnak a Bihar megyeiek


Ingyenes fotótanfolyamot szervezett Ovi D. Pop nagyváradi fotóművész, lehetőséget teremtve hatvan személynek, hogy intenzív oktatáson vegyenek részt, mindemellett idén is számos fotópályázaton vett részt, mintegy hetvenkilenc aranyérmet szerzett meg.

TÖRŐ ENIKŐ

A tanfolyamon hatvan személy vesz részt, olyanok, akik már rendelkeznek fotózási alapismeretekkel, elvégezték a minimum tíz osztályt és van DSLR tükörreflexes fényképezőgépük. A kurzus résztvevők fele magyar anyanyelvű, már minden hely betelt. Az oktatónak két hónap áll rendelkezésére, hogy mind a hatvan tanoncot képezze, egy kurzus időtartama 48 óra, napi hat órát tart az elméleti és gyakorlati foglalkozás. A hatvan személy közül Ovi D. Pop, a Varadinum Fotóklub elnöke negyvenöt személyt oktat, három csoportban, jelenleg a második zajlik és július 22-től kezdi az oktatást a harmadik csoporttal, tizenöt személyt Adela Rusu, a Varadinum Fotóklub alelnöke tanít. Ovi D. Pop elmondta, hogy a magyar anyanyelvűek számára nehézséget okoz, hogy románul kell vizsgázni, azonban igyekszik mindent elmagyarázni mindkét nyelven, valamin kétnyelvű elméleti oktatóanyagat is átad, a tanfolyam akkreditált.

A kurzus során az elméleti oktatások mellett számos terepgyakorlat van, stúdióban például portrékat, aktokat, termékfotókat készítenek, Nagyváradon este szoktak fotózni, amikor nagyon jól ki lehet használni a fényeket, de egyébként Bihar megyét is járják, a különböző csoportokkal más-más helyekre megy, többek között Biharrósára, Magyarremetére (református templom), Révre (természetfotózás és fazekasság), román tradicionális esküvőre is mennek fotózni és sporteseményre is, egy vízilabda meccsre. A tanfolyamot Az Európai Regionális Fejlesztési Alap Interreg finanszírozza, a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment (AMD) közreműködésével. Emellett jelenleg egy kezdő csoportot is oktat Ovi D. Pop. Kisebb szünet után szeptemberben tart fotókurzust, majd októberben ismét Nagyváradon, kezdők számára szeretne tanfolyamot indítani. Valamint októberben ismét megszervezik a Discover Bihar tábort, amin ő maga is részt vesz, több külföldi, nemzetközileg elismert fotóssal együtt, érkeznek művészek többek között Szerbiából, Lengyelországból, Hollandiából.

Személyes sikerek

A nagyváradi fotóművész sikere tovább ível felfelé, évről-évre egyre több aranyérmet zsebel be, idén már hetvenkilencet, ezt könyveli el az idei év legnagyobb sikerének, öszszesen egyébként 192 díjat nyert 2019-ben. Hozzátette, hogy külön sikernek számít, hogy olyan országok versenyein is díjazták fotóit, ahol eddig még nem. Egyébként az egyik legfontosabb aranyérem, amit nyert, az a trinbergi fotós körverseny, ahol a már jól ismert Weather Snake fotóját díjazták.

Többször hívják zsűrizni, elmondta, hogy egy fotós számára ez az egyik legnagyobb elismerés. Idén már két alkalommal volt Indiában, valamint egy-egy alkalommal Olaszországban, Kínában, Ecuadorban, Szerbiában, Bulgáriában, Montenegróban és Írországban, de még vannak meghívásai idénre, sőt, már 2020-ra is. Ovi D. Pop lapunknak azt nyilatkozta, hogy mindig szeretett volna világot látni, így a két nagy szenvedélyét egyszerre művelheti, hiszen az utak során számos fotót készít, ezekkel gyakran díjakat is nyer, és évente többször utazik el, akár a családjával is.

Elmondta, hogy ősztől újra szerveznek kiállításokat, kéthetente, a Nagyváradi Állami Filharmónia emeleti előcsarnokában, hozzátette, hogy már erre az évre ,,be is vannak táblázva”. Valamint csatlakoztatta a váradi fotóklubot a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségéhez (MAFOSZ).