Discover Bihar 2018 kiállítás


Romániai és külföldi fotósok képeit állították ki a Nagyváradi Állami Filharmónia előcsarnokában, tárlatot Ovi D. Pop EFIAP fotóművész, a Varadinum Fotóklub elnöke nyitotta meg.

TÖRŐ ENIKŐ

A filharmónia előcsarnokában újabb kiállítás nyílt múlt csütörtökön. A tárlaton olyan képek láthatóak, melyeket a Discover Bihar 2018 elnevezésű táborban készítettek a résztvevők, nemcsak helyiek, hanem más városból, országból érkezettek is. A tábor célja a megye népszerűsítésén kívül az is volt, hogy a külföldi fotósokban megfogalmazódott sztereotípiákat lebontsák, ugyanis sokan ,,kevésbé szépnek” képzelik el országunkat, megyénket, mondta el Ovi D. Pop fotóművész. A tábor során Bihar megye több településén (Félixfürdőn, Püspökfürdőn, Mezőbottyánon, Szalárdon, Szentimrén, Bihardiószegen, Lázurihegyen, Magyarremetén, Mézgeden, Kakucsányon, Vaskohszikláson és Kolafalván) jártak, különböző turisztikai nevezetességeket néztek meg, de a népi hagyományok világába is betekinthettek – mondta Pop.
A megnyitón köszöntötte az egybegyűlteket Meleg Vilmos is, a Nagyváradi Állami Filharmónia vezetője, Adela Rusu, a Varadinum Fotóklub alelnöke, valamint Bántó Norbert, a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség (TDM) igazgatója. Részt vett a megnyitón Floare Codoban, Lázurihegyről, aki hagyományos mintázatú szöveteket készít, valamint Maria Dumitru is, aki elszállásolta a fotósokat a tábor ideje alatt Biharrósán.
A kiállítók
Silvana Retter (Németország), Rucsandra Călin (Craiova, Románia), Vinod Chauhan (India), Vincent Liew (Szingapúr), Mehmet Masum Süer (Törökország), Tomasz Okoniewski és Łukasz Kozłowski (Lengyelország), Virág István (Szerbia), valamint a Varadinum Fotóklub vezetői, Adela Rusu és Ovi D. Pop Nagyváradról.
A Discover Bihor 2018 tábort közösen szervezte a NemzetköziFotóművészek Egyesülete (IUP), a Varadinum Fotóklub, Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség (TDM) és a Bihar Megyei Tanács. A tárlat a megnyitótól számítva két hétig, azaz február 13-ig tekinthető meg.