”Durans” – un artist fotograf consacrat are Salajul in suflet și… in fotografii de excepție


Ovidiu D. Pop, sau “Durans”, cum îl știe toata lumea, este unul dintre cei mai apreciați fotografi din Oradea, dar are origini salajene la care ține mult și iubește Salajul. Câștigatorul a numeroase premii internaționale și naționale la saloanele de fotografie, Ovidiu este strâns legat de satul Plopiș, de unde este tatal sau. El s-a nascut pe 9 aprilie 1973, în Oradea. S-a apucat de fotografie în urma cu peste 20 de ani, iar în prezent este unul dintre cei mai apreciați fotografi. Are editate pâna la ora actuala șase monografii ilustrate ale județului Bihor, lucrari ce conțin peste 1.000 de fotografii cu cele mai reprezentative localitați din județ. Are la activ cinci medalii de aur ale Asociației Artiștilor Fotografi din România, doua trofee internaționale, medalii de aur, argint și 5 plachete internaționale. Medaliile internaționale le-a dobândit la expoziții în Grecia, Croația, Irlanda, Bosnia, Finlanda, Suedia, Muntenegru, Slovacia și Ucraina. A expus fotografii de nenumarate ori în Oradea, Cluj Napoca, Valea lui Mihai, Hajduszoboszlo, Bruxelles, Cernauți, Szeged, Budapesta, Bratislava, Kosice, Chișinau și Macau. Ultimul premiu l-a câștigat chiar duminica, în Irlanda.

Ovi D. Pop a avut recent și o expoziție de fotografie despre bisericile de lemn din Transilvania, unde a inclus și biserici de lemn din Salaj. Ține mult la o fotografie cu biserica de lemn din Zimbor. Și promite ca pe viitor va lucra la un proiect prin care sa prezinte cele mai frumoase biserici de lemn din Transilvania.
Despre Salaj și Plopiș are doar cuvinte frumoase. “Copilaria mi-am împarțit-o între Oradea, Valea lui Mihai și Plopiș. La Plopiș oamenii sunt altfel. E viața mai stop_coloana placuta acolo. Eram tare bolnavicios când eram mic, și când ma întorceam de la Plopiș tot timpul ma lovea câte o raceala, ca așa e la sat, mai ieși afara. Oamenii de la Plopiș sunt deosebiți, iar palinca de acolo are un gust aparte”, spune Ovi Pop despre Salaj.
Editeaza în prezent, sub marca Durans, revista de cultura “Zi de Zi”, cu un tiraj mult peste media publicațiilor locale. Revista este una dintre cele mai apreciate și datorita faptului ca prezinta evenimentele într-un mod inedit, practic face arta din tot ce îl înconjoara, iar publicul apreciaza munca lui.
L-am întrebat, daca tot se trage din Salaj, de ce nu expune și la Zalau. “Nu m-a invitat nimeni sa expun ceva la Zalau. Am trecut pe acolo, mi-a placut orașul, am facut câteva fotografii. O sa îmi fac timp odata și o sa fotografiez și Zalaul așa cum se cuvine”, ne promite Ovi.

 

http://www.graiulsalajului.ro/durans-un-artist-fotograf-consacrat-are-salajul-in-suflet-i-in-fotografii-de-a-48732