Expoziţia „Art-Eco”, un mesaj colectiv prin limbaj vizual, în apărarea planetei


De Camelia Buşu

La Galerii de Arta -Reperaj. Cetate s-a deschis expoziţia „Art Eco” a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Oradea.

Noua expoziţie a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Oradea reuneşte lucrările a 38 de artiști. Poate ecologia nu este un subiect asupra căruia să se fi aplecat prea des artiştii, dar la filiala orădeană au mai fost expoziţii cu această tematică, spre exemplu „Boche a bouche – artistul ca act de resuscitare pentru planeta în derivă” sau ,,O altfel de pictura – Sevraj XXI.

Vineri a fost vernisată expoziţia intitulată „Art-Eco” la Galerii de Arta -Reperaj. Cetate în care, prin diferite tehnici abordate, artiştii s-au aplecat asupra modului în care omul neglijează sau distruge natura. Se pot admira diferite instalaţii, proiecţii video, lucrări digitale, tablouri în ulei sau acril pe pânză, lucărări textile sau în tehnică mixtă, toate amintind de izolare, de îndepărtarea de rădăcini, de distrugere, de poluare, de natura care plânge sufocată de palstic, fier şi fum. Privitorul primeşte o lecţie de biologie şi ecologie, sămânţa dând rod verde din pământul oaselor albite de timp. Sub cerul încă albastru se poate vedea „drapelul pământului” şi urma încă proaspătă în dansul de rouă. Ne căutăm în continuare identitatea, îndepărtaţi de mult timp de la esenţă, deformaţi şi tulburi, cu ochii arşi, metalizaţi, dar cu „dor de verde”.

Expoziţia este curatoriată de dr. Ernyey Gyula, istoric şi critic de artă din Budapesta. La un moment dat era să nu se mai poată face această expoziţie, a mărturisit la vernisaj preşedinta filialei Oradea, artista Vioara Bara. „Expoziţia este curatoriată de dr. Ernyey Gyula, un curator important din Budapesta. Din păcate nu a putut să vină să verniseze expoziţia date fiind condiţiile, şi riscând să intre iar în carantină când se întoarce în ţară. Eu mă bucur că totuşi am reuşit să ne facem programul. Problematica şi conceptul de a implica artistul în probemele legate de natură şi mediu sunt foarte actuale de foarte mult timp. Am mai făcut expoziţii pe teme de mediu sau de probleme sociale şi mă bucur că artiştii noştri din filială se implică foarte mult în viaţa socială, ca să nu spun politică. Cineva îmi spunea că s-a săturat de expoziţii politice. Dar vă amintesc ce spunea Petre Ţuţea: a cumpăra o pâine înseamnă a face politică. Sigur, noi ne implicăm în tot ce se întâmplă în jurul nostru prin limbajul vizual. Mulţumesc din suflet artiştilor, expoziţia este superbă”, a punctat Vioara Bara.

Artiştii expozanţi sunt: Andor Elena Corina,Vioara Bara, Teodora Bicescu, Maria Bologa, Dates Câmpeanu, Costea Constantin, Ioana Klain, Gabriela Diana Bohnstedt Gavrilaș, Enikő Czirjak, Dorin Damaschin, Tudor Frâncu, Tiberiu Fekete, Remus Ilisie, Gabriel Jordan, Adi Judea, Raluca Emilia Ferchi Avrămuț, Dorothea Fleiss, Dorel Găină, Rodica Indig, Marta Jakobovits, Imre Juhasz, Gyongy Kerekes Ujvarossy, Maria Braun Klosowski, Terez Matza, Dan Mircea, Mihaly Muranyi, Ovi Pascu, Adrian Peter, Claudia Peter, Ioan Augustin Pop, Ovi Pop, Horea Sălăgean, Ovidiu Sălăgean, Janko Szep Noemi, Teofil Stiop, Mihaela Tătulescu, Radu Tîrnoveanu, Teodora Vlaicu.

Dr. Ernyey Gyula a făcut selecţia lucărilor şi a scris un mic concept despre expoziţie. „«Art-Eco» poate să aibă diferite înţelesuri , ca art+eco, artandeco, etc. M-am gândit că relaţia arta şi mediu înconjurător este o problematică importantă pentru noi toţi. Este de ştiut că toată existenţa noastră depinde de calitatea şi starea mediului înconjurător (aş lăsa acum la o parte mediul social).

În urma cărţii iniţiate de ONU scrisă de culul de autori Barbara Ward – Rene Dubos (Only One World, 1972) se vorbeşte tot mai mult de dezvoltare durabilă (sustainable development). Din păcate mai mult vorbe decât fapte până acum, dar în ultimul timp mai multe guverne au inclus în programul lor protecţia aerului şi a oceanelor. Părerea mea e că şi noi am putea face ceva în acest sens prin tagma artiştilor, doar ştim cu toţii ce cantitate îngrozitoare intră în apa fluviilor, distrugând şi otrăvind echilibrul viu al acestora. Poate lucrările de artă vor avea un impact mai puternic decât apelurile politicienilor şi poate şi artiştii ar deveni mai vizibili în spaţiul public. Când mă gândesc la expoziţia voastră, de la Budapesta, îmi apar lucrări viu colorate. În concepţia mea aş lucra pe baza unor categorii mai mari: Pământul, Apa, Aerul, Omul creator, Civilizaţie sinucigaşă, Lumea jucăuşă. N-aş aplica criterii de material sau de tehnici. Dimensiunile lucrărilor ar depinde de spaţiul disponibil”, scrie Ernyey Gyula.

Expoziţia „Art-Eco” va rămâne deschisă până în 25 noiembrie.