Expoziţia fotoreporterilor, deschisă la Galeria „Euro Foto Art”


 

Expoziţia deschisă în Cetate

Cele mai reuşite imagini ale evenimentelor ce au avut loc anul trecut sunt expuse în Cetate.

Expoziţia realizată cu imagini selectate la Concursul internațional al Fotoreporterilor din Euroregiunea Bihor – Hajdú – Bihar a fost vernisată sămbătă, în Galeria „Euro Foto Art”, Centru Expozițional FIAP Oradea – România din cadrul secției Muzeului orașului Oradea. Ediția a VII-a a concursului a fost organizată de Asociația Internațională „Euro Foto Art”, în parteneriat cu Casa Partium din Debrețin și Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal, cu sprijinul S.C. Summit Agro România şi sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP), recunoscută de UNESCO.

În deschiderea vernisajului, şeful secţiei Muzeul oraşului Oradea, Ioan Ciorba, a apreciat calitatea lucrărilor din expoziţie şi a presupus că alegerea juriului nu a fost uşoară atunci când a selectat din cele 140 de lucrări, 72 pentru a fi expuse. „Este o expoziţie foarte frumoasă, care grupează un număr important de fotogafii, spectaculoase atât din punct de vedere al calităţii lor cât şi din punct de vedere al mesajului pe care acestea îl transmit”, a spus Ioan Ciorba, urând succes fotoreporterilor în tot ceea ce fac.

Artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, ESFIAP, președintele Asociației „Euro Foto Art” şi președintele juriului, a amintit că în urmă cu şapte ani a visat organizarea acestui concurs cu intenţia de a recompensa colaborarea fotoreporterilor prezenţi la vernisajele asociaţiei, şi realizarea unei expoziţii care să prezinte evenimentele deosebite ale anului precedent şi vernisarea acesteia în oraşele euroregiunii Bihor – Hajdú – Bihar. Ștefan Tóth a apreciat nivelul profesional al lucărilor ediţiei din acest an şi a remarcat numărul în creştere al participanţilor.

Premianţii concursului fotoreporterilor din Bihor şi Hajdú – Bihar @ FOTO. Cristina Puşcaş

Sponsorul evenimentului, Summit Agro România, a fost reprezentat la vernisaj de către Adrian Dan Isoc, director zona de Vest. Acesta a subliniat faptul că se doreşte continuarea acestui parteneriat cu Asociaţia Internaţională „Euro Foto Art”, care a început cu expoziţia ce a marcat centenarul relaţiilor diplomatice româno-japoneze, în prezenţa E.S. Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în Romania.

Stanik István, expert media din Debrețin, participă pentru a treia oară la organizarea acestui eveniment în dubla sa calitate de coorganizator din partea Casei Partium din Debrețin şi membru în juriul concursului.

„Orice selecţie în domeniul activităţilor creative este subiectivă. Suntem nevoiţi să alegem nişte criterii pe baza cărora să putem selecta operele. Eu, fiind ziarist de meserie, am dat votul ca membru al juriului creaţiilor care exprimă şi singure, fără text, esenţa evenimentelor fotografiate, au valoare informativă de sine stătătoare şi răspund la întrebările: cine, ce, când, unde. Dar acest lucru nu este îndeajuns, fotografiile de presă trebuie să fie elaborate folosind şi tehnicile artei fotografice: compoziţie, lumini şi alte tehnici specifice”, a spus Stanik István.

După decernarea premiilor Concursului internațional al Fotoreporterilor din Euroregiunea Bihor – Hajdú – Bihar, a mai fost oferită o medalie specială din partea Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP), care se acordă personalităţilor ce susţin în mod special arta fotografică. Medalia a fost primită de către Stanik István.

Momentele muzicale au fost oferite de artistul orădean Thurzó Sándor József la violă şi de fotoreporterul Kocsi Csaba din Berettyóújfalu, la chitară. Evenimentul s-a înscris în cadrul ediției a X-a Festivalului Internațional de Fotografie „Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly”. Expoziţia va rămâne la dispoziţia publicului până în 7 martie 2022, de marți până duminică, între orele 09:00 – 17:00. Expoziţia va fi vernisată şi la Debreţin, de Ziua Presei Maghiare.

 

Premiile concursului

Cupa Fotoreporterilor Bihoreni:
– Kiss Annamarie – Debrețin (Hajdú Bihari Napló)
Cupa”Partium” Debrețin:
– Szilágyi Loránd – Oradea (Bihoreanul)
Cupa Summit Agro România:
– Camelia Bușu – Oradea (Jurnal Bihorean)
Medalia de aur „Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly”:
– Kandert Szabolcs Zorán – Debrețin (dehir.hu)
Medalia de argint „Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly”:
– Paul Florin Lele – Oradea (Bihoreanul)
Medalia de de bronz „Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly”:
– Farkas László – Oradea (denagy.hu)
Premiul special al juriului:
– Ovi D. Pop (ovidpop.ro)
Plachetă !Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly”:
– Kocsi Csaba – Berettyóújfalu (Várad),
– Ciucur- Losonczi Antonius – Oradea (Bihari Napló),
– Daniel Bureția – Oradea (Romania TV),
– Toderici Remus – Oradea (Crișana)
– Mădălina Irina Sim – Oradea (Bihoreanul)
– Csíki János – Orade (denagy.hu)
– Mikula Szilvia – Debrețin (dehir.hu)