Expoziţia în aer liber în centrul Oradiei dedicată Zilei artei fotografice în România


Clubul Varadinum din Oradea a vernisat, marţi, o nouă expoziţie în aer liber de fotografie în Piaţa Unirii din centrul municipiului, ce poate fi vizitată timp de o lună, fiind dedicată Zilei artei fotografice în România, 11 ianuarie.

Cele 130 de lucrări au teme diverse, la liberă alegere – portrete, peisaje, fotografii macro, imagini de noapte sau creaţii, fiind alese cele mai frumoase lucrări ale expozanţilor. Au fost printate pe suport impermeabil, rezistent la intemperii şi sunt prezentate pe 10 panouri de mari dimensiuni, cu câte două feţe.

Fotografiile sunt realizate în anul 2021 şi au fost selectate şi trimise de 29 de artişti din Bihor, Maramureş, Cluj, Baia Mare, Timişoara, Bucureşti şi din Ungaria, toţi fiind membri în Clubul Varadinum, condus de artistul fotograf Ovi D. Pop.

Artistul fotograf Ovi D. Pop, preşedintele Clubului Varadinum din Oradea

Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES FOTO


“Pentru mine, arta fotografică înseamnă creaţie, libertate, tot ce reuşeşti să surprinzi şi să pui în ghilimele pe hârtie, pentru că mai nou totul este digital. Este tot ce pot să prezint publicului meu astfel încât să rămână memorabil. Încerc să mă surprind, în primul rând, pe mine, pentru ca toţi cei care îmi privesc lucrarea să fie la fel de surprinşi. Este foarte dificil să aduci ceva nou în arta foto, dar există o diferenţă între scenele pe care le surprinde toată lumea cu telefonul şi imaginile pe care artiştii fotografi le obţin lucrând cu lumina şi cu regulile compoziţiei”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, Ovi D. Pop.

La rândul ei, vicepreşedintele acestui club, Adela Rusu, a menţionat pentru AGERPRES că arta fotografică înseamnă, “pur şi simplu, sufletul ei în totalitate.”

Artistul fotograf Adela Rusu, vicepreşedintele Clubului Varadinum din Oradea

Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES FOTO


“Arta fotografică este chiar întregul meu suflet. Pentru că toată viaţa mea, de 15 ani încoace, mi-am dedicat-o fotografiei. Şi petrec foarte mult timp făcând fotografii, editând imagini, mă refugiez în acest univers, este un stil de viaţă. Iubesc foarte mult portretele, acolo mă regăsesc, pentru că îmi place să exprim atitudini, sentimente şi să mă duc până în sufletul omului. De aceea cele trei fotografii pe care le-am expus sunt cele mai premiate fotografii ale mele pe plan internaţional”, a declarat Adela Rusu.

Potrivit acesteia, la împlinirea celor 210 ani de la naşterea primului fotograf al României şi primul fotograf de război, Carol Popp de Szathmary, Varadinum Club a organizat această expoziţie care să marcheze această zi foarte importantă. Este a cincea expoziţie în aer liber realizată de club.

“Pentru noi este o mare bucurie când vedem oameni care stau şi analizează fotografiile, le fotografiază, ceea ce înseamnă că şi locaţia, şi fotografiile au un impact asupra comunităţii orădene”, a spus Adela Rusu, multiplu premiată în concursuri şi saloane mondiale.
Foto: (c) Eugenia PAŞCA / AGERPRES


Cei 29 de expozanţi sunt Adela Rusu, Mariana Scubli, Anca Molnar, Roxi Condrea, Melinda Borza, Anca Adriana, Mihaela Holhoş, Ica Bacter, Ioana Popa Birău, Marta Horvath, Raul Ghiman, Szabolcs Vincze, Jurcuţ Gheorghe Cristian, Claudiu Guraliuc, Liviu Paşcalău, Doru Petruţiu, Dan Cristian Griga, David Petraş, Lazăr Constantin, Paul Borza, Tomi Borza, Plaino Marian, Ovidiu Ilisie, Ionuţ Jarca, Marius Bodea, Mihai Bogdan, Kornel Popa, Szabo Sandor şi Ovi D. Pop.

Ziua de 11 ianuarie a fost declarată, în mai 2010, Ziua Naţională a Artei Fotografice, aceasta fiind data de naştere a lui Carol Popp de Szathmary (1812-1887), artistul cunoscut ca primul fotograf al României.

Înfiinţat în 2017 de artiştii fotografi orădeni Ovi D. Pop şi Adela Rusu, Varadinum Fotoclub din Oradea îşi propune să formeze o comunitate de fotografi care să promoveze şi să susţină arta fotografică atât in ţară cât şi in afara graniţelor ţării. Deşi are doar 5 ani vechime, Varadinum a reuşit să adune premii importante la concursuri de profil, între care şi trei titluri de “Best club”, câştigate la concursuri internaţionale în Brazilia, India şi Polonia.

Preşedintele Clubului Varadinum, artistul fotograf Ovi D. Pop, activează în domeniul fotografiei de peste 20 de ani, iar din 2013, şi ca artist fotograf, în competiţii, răstimp în care a primit 1581 de premii, în 81 de ţări, din care 423 de aur, fiind nominalizat, în 2020, în Top 10 mondial, de către Photographic Society of America.

Începând din luna august 2021, fotoclubul Varadinum a organizat mai multe expoziţii în aer liber. Astfel, în august, a fost expusă prima expoziţie fotografică personală a ziaristei belaruse Nadia Bujan, laureată a prestigiosului premiu World Press Photo Involvement – 2021.

A doua expoziţie de succes a fost realizată cu ocazia sărbătoririi Zilei oraşului Oradea, 12 octombrie, cu 908 portrete ale unor orădeni, simbolizând cei 908 ani de la atestarea oraşului. O alta a prezentat cele 81 de fotografii premiate în cadrul Salonului internaţional de Artă Fotografică “Varadinum”.

Cea de a patra expoziţie organizată în Piaţa Unirii a fost dedicată celebrării Zilei Naţionale a României, numită “România noastră”, în data de 1 decembrie 2021. A cincea este vernisată pe 11 ianuarie, Ziua artei fotografice în România. Următoarea expoziţie în aer liber va fi – o surpriză destăinuită de Adela Rusu – dedicată iubirii, îndrăgostiţilor, de Valentine’s Day. AGERPRES/(A – autor: Eugenia Paşca, editor: Antonia Niţă, editor online: Gabriela Badea)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.