Expoziție foto internațională pentru promovarea turistică a frumuseților sălăjene


Un grup de 11 artişti fotografi de talie internaţională au realizat o expoziţie fotografică documentară despre frumuseţile judeţului Sălaj, proiect unic în ţară, vernisajul în aer liber având loc marţi, la Oradea, în Piaţa Unirii.

Pe cele 12 panouri mari se pot admira cele mai frumoase 135 de fotografii realizate în acest an, în perioada 24 – 31 mai, în Tabăra internaţională de fotografie “Sălaj. Frumuseţe, Tradiţie, Poveste”, organizată de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Asociaţia Foto Club Varadinum Oradea şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Ţara Silvaniei”.

 

“Conceptul nostru al acestui proiect unic la nivel naţional înseamnă promovarea celor mai frumoase şi interesante obiective turistice, de interes, dintr-un judeţ prin arta fotografică a unor artişti de excepţie. Aşa ceva nu mai există în ţară. Ne-am fi aşteptat să fie replicată ideea şi în altă parte, dar deocamdată nu au luat exemplu şi alţii. Noi am găsit înţelegere şi susţinere la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, la managerul acestuia, Daniel Săuca. Dânsul ne-a şi propus locaţiile care meritau atenţia noastră. Fiecare participant predă cel puţin 50 de imagini, unii au oferit chiar 200 sau 300, fotografii care sunt o bază de date extraordinară, la momentul prezent”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, managerul de proiect Adela Rusu, vicepreşedinte al Clubului foto Varadinum.

Având în cele şapte ediţii ale taberei artişti din aproape 30 de ţări ca participanţi, organizatorii au încercat să prezinte expoziţia realizată anual în ţările de unde vin participanţii. Astfel a fost văzută şi în Polonia, în Macedonia de nord sau alte ţări, urmând să fie itinerată chiar şi în Egipt, anul acesta.

“Am reuşit astfel în fiecare an, din 2017 încoace, să dezvăluim o parte minunată din farmecul satelor sălăjene, dar şi a celor patru oraşe şi a municipiului Zalău. E un areal destul de vast în Ţara Silvaniei, vorbind de istorie, tradiţie, oameni minunaţi şi cred că toate aceste mărturii fotografice trebuie oferite generaţiilor ce vor veni. Sălajul are cele mai multe biserici de lemn din zonă, deşi se ştia că Maramureşul e pe primul loc, noi avem 98 de biserici de lemn, din care 86 sunt în lista de patrimoniu la Ministerul Culturii. Mai nou se dezvoltă mult şi zona viticolă. O astfel de tabără poate să pună în lumină toate acestea”, a spus, pentru AGERPRES, Daniel Stejeran, fost manager la ADI “Ţara Silvaniei”.

 

Scopul taberei a fost promovarea judeţului Sălaj prin prezentarea zonelor etnografice, geografice şi culturale, care au potenţial în atragerea turiştilor, dar şi de realizare a unor materiale ample de punere în valoare a tuturor resurselor ţinutului Ţării Silvaniei. Managerul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Daniel Săuca, a vorbit despre valorificarea acestei colecţii de imagini, în primul rând prin itinerarea expoziţiilor precum cea de la Oradea, care va fi prezentată şi la Carei şi Zalău, inclusiv în străinătate.

“Avem o bază de date imensă din care folosim fotografii în diverse materiale de promovare a judeţului, cât şi în revista de cultură a judeţului, Caiete silvane, pe care o vedeţi aici, cu apariţie lunară, care va împlini anul viitor, în februarie, 20 de ani. Şi în plus, desigur, în spaţiul online, unde promovăm săptămânal imagini din tabără”, a menţionat Daniel Săuca.

 

La tabăra din acest an au participat 11 fotografi de talie internaţională: Sara Gabriels (Belgia), Jacky Martin (Franţa), Cristina Garzone şi Giacomo Laschi (Italia), Menachem Sinai (Israel), Pandula Bandara (Sri Lanka), din România fiind Adela Rusu şi Ovi D.Pop (Oradea), Bikfalvi Zsolt (Carei), Dorel Găină (Cluj Napoca) şi Dragoş Deme (Bucureşti).

 

Locaţiile vizitate în această tabără au fost: Catedrala Sfânta Vineri din Zalău, Festivalul Pălincii de la Zalău, Cetatea Porolissum, Cerdacul cu Lavandă, Centrul de informare turistică şi muzeul din Creaca, Decumana, Centrul de Informare Turistică Gâlgău, Stâna familiei Centea Gheorghe, Voicu şi Lucica, Stupina lui Ionuţ Silaghi, Grădina Botanică Vasile Fati din Jibou, Biserica de lemn din Lozna, Primăria din Lozna, Primăria din Rus, Casa mierii din Rus, Muzeul satului din Fântânele-Rus, “Muzeul satului de altădată” Someş-Guruslău, Primăria şi Muzeul Satului din Năpradea, Primăria din Someş Odorhei, Biserica de lemn din Domnin, Biserica de lemn din Bârsa, Demonstraţie de Enduro la Cuciulat, Împletitor de nuiele Teglaş Petru din Var.

Expoziţia în aer liber de la Oradea va rămâne la dispoziţia publicului toată luna octombrie. AGERPRES / (A, AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

 

https://www.agerpres.ro/cultura/2024/10/08/bihor-expozitie-foto-internationala-pentru-promovarea-turistica-a-frumusetilor-salajene–1367483?fbclid=IwY2xjawFzMm1leHRuA2FlbQIxMAABHbjlH1vB5MFZNi9aywWGhBIkX4ox3OZBQfK-XX2PijDaNiYeAV5BTDf7sw_aem_ky2gzj9nbRTVMBacPaT3Fg

 

Foto: (c) Eugenia PASCA / AGERPRES