Expoziţie în Piaţa Unirii de Ziua Oraşului – „Oradea 908 ani – 908 portrete”.


Clubul Fotografic Varadinum expune în Piaţa Unirii sute de portrete realizate de mai mulţi artişti fotografi, special pentru a marca Ziua Oraşului Oradea. Expoziţia  „Oradea 908 ani – 908 portrete” a fost vernisată vineri şi va rămâne în Piaţa Unirii până în data de 21 octombrie, inclusiv.

 

Expoziția propusă de Clubul Varadinum cuprinde 908 portrete cu orădeni care au fost surprinși în spații publice, cu diverse ocazii, de artiștii fotografi. Imaginile sunt semnate de: Ovi D. Pop, Adela Rusu, Raul Ghiman, Ionuţ Jarca, Dorian Stone, Mirel Sabău, Mariana Scubli, David Petras, Roxi Condrea, Adriana Anca, Dan Cristian Griga, Ioana Popa Birău, Sándor Szabo, Bodó Jószef şi Ovidiu Ilisie. Artista Mariana Scubli a venit de la Sighetu Marmației la Oradea doar pentru a lua parte la acest proiect. La rândul său, artistul fotograf Dan Cristian Griga a venit din Baia Mare pentru a fotografia portrete ale oradenilor. Fiecare artist a imortalizat persoane cunoscute, de la actori sau solişti, dar şi persoane  mai puțin cunoscute din Oradea. Portretele sunt expuse în Piața Unirii pe 10 panouri de mari dimensiuni. Evenimentul se doreşte să marcheze împlinirea a 908 ani de la atestarea documentară a oraşului de pe Crişul Repede, mai exact a toponimului „Varadinum”, care datează din anul 1113, apărând într-o diplomă a abaţiei benedictine din Zobor, Slovacia, în care e pomenit Syxtus Varadiensis, primul episcop catolic al Oradei al cărui nume este cunoscut.

 

https://www.crisana.ro/stiri/eveniment-1/expozitie-in-piata-unirii-de-ziua-orasului-oradea-908-ani-908-portrete-184331.html