Festménykiállítás nyílt a nagyváradi Szent László téren


Különleges tárlatot nyitottak meg múlt csütörtökön a Szent László téren, ezúttal nem fotókat mutatnak be, hanem festményeket, azonban ezeket nem eredeti, hanem digitalizált változatban, hogy az eredetiek jó állapotát védjék. A kiállítás megnyitóján a művésznő, Daniela Brosset is részt vett.

 

Törő Enikő

A szabadtéri tárlaton ezúttal egy Nagyváradról Franciaországba elszármazott művész és pedagógus, Daniela Brosset – DAÏA alkotásai tekinthetők meg. Daniela Brosset egyébként speciális igényű gyermekekkel foglalkozik pedagógusként, a művészetet számukra egyféle terápiás kezelésként használja. Emellett azonban festészeti műhelyeket, foglalkozásokat is szervez, ahol minden korosztályú művészlelkű személyt szívesen fogad. A művésznő lapunknak elmondta, hogy több mint 40 alkotás tekinthető meg ezen a kiállításon. A unkák nagy részét az absztrakt stílus jellemzi, olyan módon, hogy a festmények akár mindennap képesek más láttatni, attól függően, hogy a néző lelkiállapota éppen milyen. Hozzátette, hogy a műveket az intenzivitás jellemzi és egy kicsit spirituálisabb vonalat is képviselnek.

Forrás: Alexandru Nițescu

A tárlat kurátora egyébként Vioara Bara képzőművész, különleges meghívott pedig Miorița Săteanu, a város díszpolgára. Zenei aláfestést nyújtott Ioana Dascălu. A kiállítás Ovi D. Pop fotóművész szervezte, aki elmondta, hogy ez valóban egy különleges tárlat, ugyanis festményeket még nem állítottak ki, digitalizált formában sem. Ez alkalomra pedig elegánsabb pannókat is választottak.

Miorița Săteanu elmondta, hogy a művésznővel már régóta ismerik egymást, ő pedig már akkor is terápiás jelleggel is használta a művészetet. Hozzátette, hogy számára ezek a festmények a szeretetet, a szerelmet, a hitet és a szépséget szimbolizálják. Emellett azonban a lélek egyes rejtett részeit is. A tárlat szeptember 4-ig lesz megtekinthető.

Forrás: Alexandru Nițescu