Foaia Românescă: Un fotograf pasionat de peisajele Bihorului şi de frumuseţea femeilor: Ovi D. Pop din Oradea
Femei tinere şi bătrâne, frumoase şi trecute de vârsta frumuseţii, femei europene sau asiatice, femei blonde, şatene sau negre, zâmbitoare sau misterioase – cam aşa s-ar putea descrie pe scurt şi sec zecile de chipuri de femei, care au fost expuse în ziua de 7 martie, la Jula, cu ocazia evenimentului intitulat „Mărţişor cultural românesc”, organizat de Consulatul General al României la Jula şi Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria. Expoziţia de fotografii s-a datorat artistului fotograf Ovi D. Pop, din Oradea, cel care nu este la prima expoziţie în Ungaria şi oriunde îşi expune creaţiile trădează dragostea sa faţă de peisajele naturale şi arhitecturale ale Bihorului. Ovi D. Pop s-a bucurat să răspundă întrebărilor „Foii româneşti” şi să povestească cititorilor români din Ungaria despre pasiunea sa faţă de arta fotografică, care i-a adus multe satisfacţii şi numeroase premii internaţionale.
Cine este Ovi D. Pop?
„M-am născut la Oradea, în 9 aprilie 1973. Sunt fotograf de peste 20 de ani şi prefer mai multe genuri ale artei fotografice: eseu, peisaj, aeriene şi monumente”, aşa se prezintă fotograful pe site-ul său de internet (ovidpop.ro). „Sunt directorul Editurii Duran`s Oradea, în îngrijirea căreia am publicat 6 monografii ilustrate ale judeţului Bihor, lucrări ce conţin peste 1500 fotografii cu cele mai reprezentative locaţii din judeţ, respectiv 6 ediţii ale Ghidului turistic al judeţului Bihor, o ediţie a albumului Oradea mea şi multe alte vederi şi cărţi de buzunar reflectă activitatea mea.
Din 2013 m-am orientat şi spre fotografia artistică, reuşind să întrunesc criteriile pentru obţinerea distincţiilor naţionale şi internaţionale – Artist al AAFR (Asociaţia Artiştilor Fotografi din România) şi EFIAP (Excelenţa a Fédération Internationale de l’Art Photographique).
Fotografiile mele au fost răsplătite cu 247 premii: 5 trofee internaţionale, 44 medalii de aur/ locul I, 20 medalii argint/locul II, 21 medalii de bronz/locul III, 11 diplome şi 137 de menţiuni în 26 ţări diferite cum ar fi Austria, Australia, Grecia, Egipt, Croaţia, Irlanda, Bosnia, Finlanda, Suedia, Slovacia, Ungaria, Dominica, India, SUA, Serbia, China, Macedonia, Muntenegru, Belgia, Bulgaria, Georgia, Kosovo, Hong Kong, Spania, Germania şi România.
În anul 2016 am câştigat 111 de premii naţionale şi internaţionale!
Din fotografiile mele au fost organizate mai multe expoziţii personale în: Oradea, Cluj Napoca, Valea lui Mihai, Hajdúszoboszló (Ungaria), Bruxelles, Cernăuţi (Ucraina), Carei, respectiv mai multe expoziţii de grup în: Cluj Napoca, Bucureşti, Szeged (HU), Budapesta (HU), Bratislava, Kosice (SK), Cernăuţi, Uzgorod (UA), Chişinău (MD), Shenzen şi în Macau.
Toate acestea, însă, nu le cuantific în ani, ci în realizări şi în bogăţia momentelor pe care am reuşit să le surprind cu ajutorul luminii şi a umbrelor.
Aparatul foto este canalul prin care reuşesc să redau ce văd cu ochii şi cu sufletul.”
Nu ne vom opri nici în articol, precum nu am făcut-o nici în discuţia pe care am purtat-o cu Ovi D. Pop, la numărul premiilor sale obţinute la concursuri naţionale sau internaţionale, deoarece acestea sunt în creştere continuă. S-ar putea ca la apariţia ziarului să fie deja mai multe decât au fost în momentul când am scris acest articol…
Editor de albume şi ghiduri turistice despre Bihor
– De mai mult timp am o relaţie de colaborare foarte bună cu domnul Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, şi el m-a capacitat să vin azi la Jula, să-mi expun pentru românii de aici câteva dintre portretele de femei, aflându-ne în preajma Zilei Internaţionale a Femeilor.
Ovi D. Pop are titulatura de fotograf E.FIAP, adică este în categoria „Excelence” a Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică, cea mai prestigioasă organizaţie internaţională de specialitate, fondată în 1946, de altfel singura recunoscută şi de UNESCO. Imaginile sale, care arată oameni, locuri, natură, instantanee şi nuduri, au apărut în saloane din toată lumea. Tot de numele lui se leagă şi editarea celor mai multe ghiduri turistice şi albume despre Oradea şi judeţul Bihor.
– Am propria mea editură şi văzând că pe piaţă există o lipsă mare de cărţi şi albume care reflectă realitatea arhitecturală şi culturală a Bihorului, m-am gândit să scot un ghid turistic al judeţului Bihor, care de fapt a fost primul astfel de ghid apărut după Revoluţie. Tot la editura mea a apărut şi prima monografie ilustrată a judeţului Bihor, care până acum s-a vândut în peste 10 mii de exemplare. Acest album a ajuns chiar un fel de protocol de lux al judeţului Bihor, deoarece am fost în fiecare sat, comună şi oraş, şi astfel cuprinde tot ce are Bihorul. Am făcut aşa de mulţi kilometri că am distrus chiar şi o maşină. Volumul, la fel ca aproape toate cărţile mele, a apărut în trei limbi: română, maghiară şi engleză.
După realizarea acestui interviu şi după plecarea lui Ovi D. Pop de la Jula, care a venit să-şi demonteze expoziţia din holul Uniunii Culturale, mi-am amintit că în redacţie am pe undeva un album turistic despre Oradea. Am tot căutat şi, da, era cum mă aşteptam. Era cel editat de Editura Duran’s Oradea, a lui Ovi D. Pop.
O viaţă trăită cu pasiune
Ovi D. Pop a fost atras încă din copilărie de imagini, pasiunea moştenind-o de la mama lui, care avea un aparat foto rusesc. Povesteşte cu mare drag despre cantonamentele din Padiş sau Stâna de Vale, unde, fiind atlet de performanţă, se bucura de antrenamentele în natură şi ţine minte că atunci a realizat primele fotografii despre Bihor. Dar atunci arta fotografică încă nu se afla printre pasiunile sale.
– În adolescenţă aveam două preocupări: femeile şi discurile rock”, zice Ovi. Mai târziu a urmat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, lucrând totodată ca agent de publicitate pentru ziare locale.
Deoarece părinţii nu l-au putut ajuta prea mult cu bani, nevoia l-a ambiţionat, aşa s-a hotărât să-şi deschidă, încă în anii de studenţie, în 1994, propria firmă de publicitate, botezată Duran’s Press, după formaţia sa preferată, Duran Duran. Cu timpul şi-a dezvoltat afacerea şi, pe lângă publicitate, a început să facă şi design, şi să tipărească afişe, cataloage, calendare, reviste şi cărţi. Treaba nu i-a mers totdeauna.
– În anii 2009–2010, când a fost criza, am dat faliment. Clienţii nu mi-au plătit lucrările, iar statul îmi cerea TVA după vânzări, nu după încasări. De la 18 angajaţi am ajuns să nu am bani nici de ţigări, să dorm în frig, să nu ştiu ce o să mănânc mâine”, îşi aminteşte Ovi. Dar nu a cedat şi a încercat cât mai repede să se redreseze.
Bihorul, dragostea mea
Atunci i-a venit ideea cu fotografiile despre judeţ, realizarea albumelor şi ghidurilor turistice despre Bihor şi despre Oradea, cu informaţii şi imagini din tot judeţul.
– Ştiam că vreau să fac ceva inedit, ce alţii nu au făcut încă. La început am publicat fotografii obişnuite, despre clădiri, peisaje, oameni, dar începând din anul 2000 am închiriat cu regularitate un mic avion cu care zburam deasupra oraşului şi realizam şi fotografii aeriene. În ultimul timp, nu mai zbor cu avionul, ci folosesc drona. Pasiunea mea nu este doar realizarea fotografiei, ci şi faptul că umblu mult printre oameni, bat la pas tot judeţul, îmi place să merg la evenimente din viaţa satului, îmi place peisajul bihorean.
Cel mai prolific fotograf român
Încurajat de soţia Antonia şi de fiul Patrick, Ovi D. Pop a înfiinţat Şcoala de Fotografie Varadinum, singura din Oradea acreditată de Ministerul Educaţiei şi de Ministerul Muncii, unde predă alături de Adela Rusu. Până acum, Ovi a pregătit aproape 100 de elevi în Oradea şi la Satu Mare. Dincolo de teorie, îi duce prin locuri pitoreşti, provocându-i să găsească cele mai bune cadre.
De curând, a fost remarcat şi de Uniunea Internaţională a Fotografilor, care la a cincea aniversare a invitat în China 100 dintre cei mai buni fotografi din lume. În Guangzhou, o provincie din sudul ţării, a fost tratat regeşte şi premiat pentru realizările din 2017, când a adunat nu mai puţin de 114 premii, dintre care 28 de medalii de aur, devenind astfel cel mai prolific fotograf român.
Mai mult, el a fost desemnat în juriul competiţiei fotografice organizate cu ocazia aniversării, alături de alţi fotografi din Turcia, Malaysia şi China, fiind totodată invitat să le ţină participanţilor şi un seminar. La final, din proprie iniţiativă, Ovi a traversat China pentru a surprinde, chiar şi la –20 de grade, cum trăiesc chinezii din Inner Mongolia, o regiune autonomă din nordul Chinei.
Pe 7 martie, când a fost la Jula, Ovi D. Pop şi-a anunţat cu bucurie publicul că exact cu o zi înainte a obţinut viza pentru Australia, deoarece avea o invitaţie pentru finalul lunii aprilie, la un concurs în Ţara Cangurilor.
Acum, când aştern pe hârtie discuţia cu Ovi D. Pop, pe pagina lui de Facebook îi admir fotografiile realizate zilele acestea la Sydney.
E.Şimon
http://foaiaromaneasca.blogspot.com/2018/05/un-fotograf-pasionat-de-peisajele.html