Fotografi din ţară şi străinătate, într-o tabără de promovare a Bihorului


Frumusețile Bihorului sunt descoperite şi imortalizate de câţiva dintre cei mai buni fotografi din lume. Din țări precum Singapore, India sau Polonia, artiștii au venit în judeţ pentru a cunoaște mai bine cultura și oamenii locului. O fac timp de o săptămână în cadrul unei tabere de fotografie organizată în premieră în Bihor.

Prima oprire a fotografilor a fost în Sălacea, cunoscut drept ”satul cu o mie de pivnițe”. Artiştii au surprins instantanee de la evenimentele din cadrul Zilelor Comunei, i-au fotografiat pe oamenii locului și beciurile unde sunt păstrate butoaiele cu vin.

“În fotografie nu există bariere impuse de religie sau cultură. În ciuda faptului că suntem din țări diferite, ne putem cunoaște mai bine datorită fotografiei”, spune Vinod Chauhan, fotograf din India.

“Sunt recunoscător pentru oportunitatea de a veni în Bihor pentru a explora frumusețea și oamenii locului, cultura vizuală, cultura gastronomică și toate celelate. Sunt recunoscător și sper să pot exprima frumusețea Bihorului în lume, până în Singapore”, susţine Vincent Liew, fotograf din Singapore.

“Am adus tot festivalul pe șirul pivnițelor, cu dans popular, bineînțeles și cu muzică populară și ne gustăm vinul, mâncare bună și așteptăm pe toată lumea, atât din județul Bihor și au venit și musafiri din alte țări“, a declarat Horvath Bela, primarul comunei Sălacea.

Silvana Retter s-a stabilit în Germania în urmă cu 13 ani. În aceeaşi perioadă şi-a descoperit pasiunea pentru fotografie, care i-a adus în timp premii internaționale. “Iubesc oamenii, iubesc ceea ce citesc în ochii lor, îmi place să mă uit până în suflet dacă se poate, să le scot sufletul în fotografiile mele. În rest fotografie-peisaj cu drag, când sunt în concedii și de multe ori s-a dovedit a fi benefic în sensul că am câștigat câteva premii și cu fotografiile de landscape”, explică Silvana.

Alături de alți nouă fotografi din țară și străinătate, Silvana a venit într-o tabără de fotografie în Bihor pentru a-i descoperi tradițiile, natura și oamenii.

“Sper ca după această tabără să cunoaștem mai bine istoria, cultura și moștenirea culturală a României”, spune Tomasz Okoniewski, fotograf din Polonia.

“Am ajuns la performanța să avem șapte fotografi din străinătate, având din India, Singapore, Polonia, Germania, Serbia, Turcia și avem trei fotografi din România. Încercăm să prezentăm o părticică din județul Bihor, pentru că avem la dispoziție doar șase zile”, a declarat Ovi D. Pop, organizator Discover Bihor.

“Pentru noi este o mare bucurie să vină din atâtea țări fotografi de renume. Deci, cu siguranță o să iasă o tabără extraordinară, este prima ediție. Sperăm să fie cea mai bună”, îşi doreşte Adela Rusu, organizator Discover Bihor

Tabăra Discover Bihor se desfăşoară între 3 și 9 august, iar la final vor fi organizate expoziții cu cele mai bune fotografii.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța

https://www.digi24.ro/regional/digi24-oradea/fotografi-din-tara-si-strainatate-intr-o-tabara-de-promovare-a-bihorului-975438