Fotograful orădean Ovi D Pop, pe locul II în Los Angeles


De Crina Dobocan

FOTO: Longplay foto&video / Ovi D. Pop
La ediția a 16-a a Salonului Internațional „Spider Black and White” din Los Angeles, orădeanul Ovi D Pop a obținut locul II la categoria fotojurnalism.

Loc onorant pentru artistul fotograf Ovi D Pop din Oradea la ediția a XVI-a a Salonului Internațional „Spider Black and White” din Los Angeles. Orădeanul a obținut locul II la categoria fotojurnalism. La cele 33 de categorii ale salonului au participat 6.211 fotografi din 75 de țări.

Juriul salonului a fost alcătuit din artiști fotografi, curatori, respectiv deținători de galerii importante din lume (Galerie Springer, Berlin; HackelBury Fine Art, London; Droga 5, New York; Artfactory Club, Vienna; Portuguese Center of Photography, Porto; Spurs Gallery, Beijing; Aeroplastics Contemporary, Brussels; The Guardian, London; Istanbul Museum of Modern Art; Alessia Paladini Gallery, Milan; ADK Creative One Inc., Tokyo; Hiroshima MOCA, Japan; Conny Dietzschold Gallery, Sydney; Silvan Faessler Fine Art, Switzerland; Goldsmiths, University of London; Alfred Ehrhardt Foundation, Berlin; NSU Art Museum, Fort Lauderdale; Cassina Projects Gallery, Milan; David Clarke, London; Paola Anselmi Contemporary Art, Perth; Chiara Badinella, Art Advisory & Appraisals, Milan; MWWM, New York; and Galerie Bugada Cargnel din Paris.

Festivitatea de premiere a avut loc în 6 octombrie 2021 și s-a derulat online. La eveniment au participat lideri din industria și comunitatea fotografică din întreaga lume.

„Ca întotdeauna premiile Black & White Spider prezintă munca unor fotografi profesioniști și amatori talentați care până acum a fost oarecum ascunsă vederii. A fost o plăcere și un privilegiu să descopăr aceste imagini noi și interesante”, a comentat Conrad Hechter, corespondent la Goldsmiths, Universitatea din Londra.

Demet Yildiz, director de fotografie la Muzeul de Artă Modernă din Istanbul a declarat că „gala «Spider Black and White» este un eveniment unic care reunește talente, independente de geografia lor și le oferă o platformă excelentă pentru a fi văzută de spectatorii din întreaga lume”.

Artistul Ovi D Pop a declarat că este o realizare incredibilă faptul că fotografia sa a fost aleasă câștigătoare dintre cele 6.211 de imagini din cele 75 de țări.

„« Locked», realizată de Ovi D. Pop, este o imagine excepțională înscrisă la categoria fotojurnalism. Ea reprezintă fotografia alb-negru la superlativ, iar noi suntem încântați să-i prezentăm titlul de Merit de Excelență, locul 2”, a spus Basil O’Brien, directorul de creație al premiilor.

„Locked”, imaginea premiată a fost realizată de artistul orădean în Penitenciarul din Oradea, în cadrul unui proiect de colaborare semnat între Asociația Internațională „Euro Foto Art” și Penitenciarele din România.

„Spider Black and White” este cel mai important salon internațional care promovează excelența în fotografia alb-negru. Evenimentul aduce în centrul atenției cei mai buni fotografi profesioniști și amatory din lume și evidențiază cele mai bune imagini și cele mai mari realizări în fotografia alb-negru.

„Pentru mine este un premiu important pentru că a fost acordat de oameni din muzee, presă și galerii de artă celebre din lume”, a spus Ovi D. Pop.

Ajutat de votul publicului, zilele trecute, Ovidiu a ajuns și printre finaliștii Festivalului Internațional al Global Photo Union, cea de-a treia organizație mondială de fotografie din lume.