Ghidul turistic al Bihorului şi Oradiei lansat în prezenţa autorului!


Ghidul turistic al Bihorului şi Oradiei lansat în prezenţa autorului!

Orice aventură într-un loc nou poate deveni mai frumoasă şi mai spectaculoasă, oferindu-ţi noi şanse de explorare, dacă ai asupra ta un modest ghid turistic care să-ţi deschidă căile spre tot ce înseamnă miraculos şi nou în călătoria ta. Proaspăt ieşit de sub tipar, cea de-a VI-a ediţie a Ghidului turistic al Bihorului şi Oradiei, a fost lansat miercuri, 8 octombrie, la Filarmonica din Oradea, în prezenţa autorului.

Orădeanul Ovi D. Pop reuşeşte, de aproape un deceniu, să le fie miilor de turişti prin Bihor un companion de nădejde, călăuzindu-i prin călătoria lor pe aceste meleaguri şi ajutându-i să descopere farmecul minunatelor locuri ale Crişanei. Ajuns la a VI-a ediţie, Ghidul turistic al Bihorului şi Oradiei vine să suplinească o acută nevoie de informaţii despre frumuseţile acestor zone, despre traseele care pot fi vizitate, despre monumentele istorice, locuri de cazare şi alte date imperios necesare unui călător care se află în trecere prin acest colţ de rai românesc.

Autorul acestui proiect, aflat în al noulea an de muncă asiduuă, vine, şi de această dată, cu un produs fezabil, mult îmbunătăţit, faţă de ediţia precedentă din 2012. Ediţia a VI-a a actualului Ghid turistic a văzut lumina tiparului, în aceste zile, la Editura Duran’s şi se bucură de o grafică specială, mult îmbunătăţită, de o calitate superioară a produsului finit, dar şi de un conţinut bogat în informaţii precise şi bogate despre fiecare loc turistic din Bihor ce merită să facă obiectul unei vizite din partea călătorului. Actuala ediţie, de 4.000 de exemplare, vine să completeze cele peste 20.000 de tipărituri care au fost scoase pe piaţă de aproape nouă ani.

Dacă precedentele două ghiduri, din 2012, au fost tipărite în limbile română-italiană-franceză, respectiv engleză-maghiară-germană, acum noua broşură turistică, datorită cererii, s-a limitat doar la engleză-maghiară şi română. Ghidul este structurat pe şapte zone de interes: Oradea, Băile Felix şi 1 Mai, Parcul Natural Apuseni, Ţara Beiuşului, Valea Crişurlui Repede, Câmpia Crişurilor, Valea Barcăului şi Ierului. Un loc aparte în geografia publicaţiei îl ocupă municipiul Oradea, cu trecutul său istoricul de peste 900 de ani.

Oradea şi frumuseţile ei

Editorul ghidului, fotograful Ovi D. Pop, propune turiştilor care păşesc în oraşul de pe Criş trei trasee care pot fi realizate cu pasul. Primul este pietonalul orădean, cu zona centrală a oraşului, care grupează importante clădiri monument istoric care impresionează printr-o arhitectură aparte. Ovi D. Pop, prin fotografiile publicate orientativ în ghid, ne îmbie să ne oprim o clipă în faţa clădirii Palatului de Finanţe, a fostului Spital al mizericordienilor, a impresionantul Palat Apollo, dar şi să admirăm decoraţiunile florale unice ale Palatului Moszkovitz, respectiv arthitectura Palatului Stern, traseul încheindu-se la clădirea Teatrului Regina Maria.

Subcapitolul „Monumente din zona centrală” identifică 15 clădiri monument istoric care pot fi admirate, iar în arealul identificat în afara zonei centrale, autorul ghidului recomandă pentru vizitare, printre altele, monumetala Cetate Medievală a Oradiei, Palatul Baroc, clădirea Filarmonicii din Oradea etc. În acest ghid şi-au găsit locul statuile din Oradea, casele memoriale şi muzeele, parcurile şi locurile pentru practicarea sportului şi timpului liber.

De asemenea, călătorul va găsi o listă cu toate adresele şi numerele de telefon a hotelurilor, pensiunilor, restaurantelor şi cafenelelor din Oradea. Frumuseţile Munţilor Apuseni sunt ilustrate prin fotografiile persoanele ale editorului, reuşind, astfel, să stârnească dorinţa călătorilor de a păşi pe aceste meleaguri miraculoase: Padiş, Stâna de Vale, Vărtop. Fiecare destinaţie este însoţită de câte o hartă a traseelor ce pot fi realizate. Bisericile din lemn sunt pasiunea autorului acestui ghid, astfel că ele ocupă un loc aparte în cuprinsul acestei ediţii.

„În actuala ediţie se regăsesc peste 300 de fotografii, mare parte relizate de mine. Faţă de ediţia din 2012, aproximativ 90% sunt noi, deoarece multe dintre clădiri au fost renovate, în alte cazuri am reuşit să le fotografiez din aer, iar în altele le-am „eliberat” de cablurile care le mascau frumuseţea”

susţine Ovi D. Pop.

Ghidul poate fi achiziţionat la preţul de 30 de lei în magazinele King Art, chioşcurile de ziare şi libării sau poate fi comandat de la Editura Duran’s (ovi@durans.ro).

Cristina Puşcaş

https://oradeapress.ro/2014/10/10/ghidul-turistic-al-bihorului-si-oradiei-lansat-prezenta-autorului/