În prezent, fotografia reprezintă una din cele mai utilizate căi de exprimare, în special pe rețelele de socializare.


Pe marginea acestui subiect am avut onoarea de a discuta cu maestrul artei fotografice Ovi D. Pop, fondator al Şcolii de Fotografie Varadinum.

image001

OVI D. POP

Ovi D. Pop s-a născut la Oradea într-o familie mixtă, mama sa fiind de etnie maghiară, iar tatăl său român, având astfel acces la două culturi diferite și este bilingv.

Mama sa a fost cea care i-a insuflat această pasiune pentru fotografie încă din clasa a VIII-a, pe când avea doar 14 ani. Fiind atlet, mergea prin ţară la diverse competiţii sportive şi cantonamente, iar aparatul foto Cmena (Smena) era în permanenţă la datorie.

Ovi este de părere că o fotografie poate surprinde o stare, o emoţie, o îngheţare a unei secvenţe care se derulează foarte repede, uneori prea repede pentru a putea fi surprinsă cu privirea. În plus, fotografia imortalizează momente pe care astfel ne este mai uşor să le păstrăm în amintire şi să le revizităm ori de câte ori devenim nostalgici.

Fiind întrebat cât de importantă este relaţia dintre client şi fotograf în cadrul unei şedinţe foto, Ovi ne-a mărturisit că între client şi fotograf trebuie să existe atât comunicare verbaă, cât şi non-verbală, pentru ca fotograful să îşi dea seama care sunt dorinţele şi aşteptările clientului.

Pe de altă parte, clientul alege un fotograf anume de cele mai multe ori pentru că îi cunoaşte stilul şi agreează modalitatea de expresie artistică a acelui fotograf.

image003

Fotografiile reuşite se bazează pe principii estetice, care ghidează fotograful în crearea unei fotografii reuşite. Aportul fiecărui fotograf în parte este să selecteze principiile pe care se bazează creaţia. Aici intervine personalitatea fiecăruia, gustul, viziunea şi, nu în ultimul rând, originalitatea. Esenţial este ca imaginea să fie bine compusă, bine luminată şi să emane emoţie.

Când vorbim despre emoţie, bineînţeles că fiecare percepe acest lucru în mod diferit. Ce îi provoacă lui Ovi emoţie estetică s-ar putea ca pe altul să îl lase mai rece. Dar asta este frumusețea – nu percepem toţi lucrurile la fel.

Ar fi o lume plictisitoare dacă am avea toţi o viziune identică asupra lucrurilor.

Ovi spune deschis că îi plac mai multe genuri fotografice şi nu este hotărât la care să se oprească. Cu siguranţă nu va alege un singur gen căruia să i se dedice în exclusivitate.

Îi place nudul artistic şi fotografia aeriană, dar pe lângă acestea îi mai place şi fotografia de stradă, de portret, iar acum încearcă să se perfecţioneze pe partea de fotografie de tip macro. Când vorbim de nud, îi place să folosească geometria şi să îşi folosească creativitatea până la graniţa cu fotografia conceptuală.

Cel mai îndrăzneţ proiect la care Ovi a lucrat a fost cu o graviduţă, atât din punctul de vedere al conceptului, cât şi al implicării lui. Timp de nouă luni a fotografiat lunar modificările corporale ale acesteia. A avut posibilitatea să fotografieze şi naşterea bebeluşului şi, de asemenea, să realizeze câteva cadre cu nou-născutul şi cu părinţii lui. A rezultat un proiect fotografic de care este mândru şi la care ţine foarte mult.

image004

Poate nu ştiaţi faptul că Ovi organizează şi cursuri foto pentru începători şi avansaţi. În cadrul acestor cursuri integrează workshop-uri tematice, cum ar fi fotografie nud, portret, fashion, fotografie de peşteră, peisaj, fotografie de stradă, etnografie şi sport.

Nu am avut cum să nu îl întrebăm şi despre trendul ascendent al Instagram-ului în România şi valul imens de fotografi amatori. Din punctul lui de vedere, Instagram-ul este o bună unealtă de promovare a fotografiei, doar că marea parte a imaginilor pe care le vede sunt poze şi nu fotografii. Fotografii amatori ar trebui să urmărească mai îndeaproape postările unor fotografi profesionişti al căror stil îl agreează şi să înveţe de acolo, să îşi găsească acolo inspiraţia. Pe lângă faptul că şi-ar educa gustul estetic, ar posta fotografii net superioare celor existente.

Dacă ar fi să le dea un sfat fotografilor aflaţi la început de drum, Ovi i-ar sfătui să își dezvolte o cultură vizuală, să se familiarizeze cu creaţiile marilor maeştri în fotografie, dar nu numai. Şi pictura este un domeniu înrudit şi toate artele vizuale.

Apoi, crede că un fotograf începător ar trebui să se gândească ce gen fotografic ar dori să practice, ce îl / o atrage cel mai mult.

Următorul pas ar fi să facă un curs foto, să se înscrie într-un fotoclub pentru a face parte dintr-o comunitate de fotografi, apoi să practice la diverse workshop-uri de fotografie pe nişa de interes, să urmărească tutoriale foto pe diferite teme etc. Acum găsim o cantitate impresionantă de informaţii online şi putem să ne perfecţionăm şi să învăţăm foarte multe lucruri utile.

image002

În cursul acestui an, Ovi îşi doreşte să organizeze cea de-a IV-a ediţie a Salonului Internaţional de Artă Fotografică Varadinum, care anul trecut a atras un număr-record de participanţi pentru România – 700 de fotografi din 62 de ţări.

El şi-ar mai dori să organizeze cea de a treia ediţie a Taberei Internaţionale de Fotografie Discover Bihor, organizată în parteneriat cu AMD Bihor.

Sursă foto: Ovi D. Pop Facebook

Ovi D. Pop website

Varadinum Foto Club website

MARIA PAȘCALĂU

maria pascalau

MARIA PAŞCALĂU

Dezvoltă-ți o cultură vizuală!

 12.02.2020

MARIA PAŞCALĂU ESTE ABSOLVENTĂ A LICEULUI TEORETIC ONIFOR GHIBU ORADEA, SECŢIA FILOLOGIE – ENGLEZĂ, CLASA PROF. SÁNDOR LILLA ADÉL, ÎN PREZENT STUDENTĂ ÎN ANUL I LA FACULTATEA DE JURNALISM DIN CADRUL UNIVERSITĂŢII DIN ORADEA.