INTERVIU | Orădeanca Ștefana Goția, Miss Mamaia 2020


Orădeancă, Miss Mamaia 2020. Ștefana e scriitoare și caută secretele unei fotografii perfecte

Ștefana Goția e studentă în anul II la Faculatea de Socio-Umane. A scris o carte de proză și poezie și a învățat că „delicatețea, gingășia și seninătatea interioară sunt cele care fac diferența dintre meseria de model și capacitatea de a fi un model toată viața”. Recent, tânăra a devenit Miss Mamaia 2020 în cadrul concursului organizat de Fashion TV.

JB&BIHON.RO: De câtă vreme faci modelling? Ce înseamnă acest titlu pentru tine? Care au fost atuu-rile tale în această competiție și cum ai reușit să convingi juriul că tu ești Miss Mamaia 2020?

Ștefana Goția: În curând se împlinesc doi ani de zile de când am intrat în industria modellingului. Am absolvit un curs acreditat în acest domeniu, curs susținut de către agenția MModels România. Anul acesta am fost invitată la un casting organizat de FashionTv, care este cel mai important canal de fashion din lume, cu o activitate de peste nouăsprezece ani. În urma acestui casting am intrat în topurile naționale de modele. E de știut că monitorizarea unui model este făcută foarte amplu și urmărește secvențe din activitățile cotidiene, preocupările intelectuale, postările în mediu online, talentul în comunicare precum și alte aspecte de comportament și bune maniere aparent banale, dar care conturează public caracterul modelului. Evident, din punct de vedere profesional juriul va urmări aspectele fizice generale legate de înălțime, greutate, dimensiuni și particularități individuale, dar va puncta extrem de riguros elementele de prestanța catwalk, mișcare scenică și impactul foto/media. Din perspectiva juriului, în desemnarea mea ca Miss Mamaia 2020 au fost foarte importante naturalețea, seninătatea, veselia și spontaneitatea.

JB&BIHON.RO: Ce simți, cum te transformi în fața camerei de filmat? Am văzut că cochetezi cu fotografia și din poziția „în spatele camerei”. De ce ai simțit nevoia de a experimenta și postura de fotograf? Ai ținut să-i mulțumești artistului fotograf Adela Rusu pentru ceea ce înseamnă evoluția ta, imediat după câștigarea premiului. Dacă vrei sa detaliezi cum a evoluat relația voastră și de ce a fost importantă pentru tine?

Ștefana Goția: Domnii Ovi D. Pop, Ionuț Jarca și doamna Adela Rusu sunt principalii fotografi care au avut grijă de evoluția mea ca model în fața camerei de fotografiat, iar pe această cale doresc să le mulțumesc pentru toată susținerea și pentru tot dragul cu care m-au înconjurat. Profesionalismul fotografic este cel care ajută cel mai mult în cizelarea experienței în modelling. Pentru a cunoaște efortul și secretele unei fotografii reușite am considerat esențială urmarea cursului de fotografie la care am fost îndemnată să particip de către domnul Ovi D. Pop. Dumnealui a fost un permanet susținător al meu, de la care am avut enorm de învățat și care m-a ajutat nesperat invitându-mă să particip ca model la practica elevilor săi. Cu domnul Ionuț Jarca am avut proiecte comerciale foarte reușite, viziunea sa fotografică a deschis o perspectivă originală experienței mele anterioare, poate și prin felul destins în care se desfășurau shooting-urile pline de bună dispoziție și de idei creative inedite.
Cât despre doamna Adela Rusu, dumneaei este o persoana cu totul specială. A reușit să îmi arate că dincolo de atitudinea fashion pe care trebuie să o am în fața camerei de filmat delicatețea, gingășia și seninătatea interioară sunt cele care fac diferența dintre meseria de model și capacitatea de a fi un model toată viața.

JB&BIHON.RO: Ești extrem de prezentă atât în viața comunității , cât și în mediul online. Ești autoarea unui volum de proză și poezie. De ce „Florile visării»? Ce o inspiră pe Ștefana Goția să scrie?

Ștefana Goția: Florile sunt ca niște gânduri, iar gândurile mele au fost mereu îndreptate spre reverie. De aici au rezultat „Florile visării”. Volumul a apărut sub egida părinților și a doamnei Miorița Săteanu și conține creații a mai multor genuri literare, care în decursul anilor au fost câștigătoare de concursuri naționale. Inspirația? Un sunet, o persoană, un trandafir uscat, un om privind o pictură – aceastea sunt rădăcinile inspirației. Dar cred că adevărata sursă de inspirație este faptul că sunt recunoscătoare mereu pentru toți oamenii frumoși și dragi pe care îi am în jur, care mă ocrotesc și care mă sprijină cu mult drag.

JB&BIHON.RO: Care e visul unei tinere care tocmai a devenit Miss? Cum îți proiectezi tu viitorul?

Ștefana Goția: Sunt încântată că am reușit să aduc prestigiu orașului Oradea prin acest concurs de frumusețe – mă simțeam mândră să aud în jurul meu: ”Oradea a câștigat!”. Sper ca acesta să fie doar un frumos început, deoarece visul meu nu se limitează doar pe planul modelling-ului. Doresc să-mi continui studiile și să mă dezvolt profesional pe cât mai multe planuri. De fapt, ca model îmi doresc ca în viitor șs pot să sprijin printr-un exemplu pozitiv pe oricine dorește să ajungă în lumea fascinantă a descoperirii de sine, a originalității și a spontaneității.

JB&BIHON.RO: Mulțumesc și îți dorești să strălucești în tot ceea ce faci.