Invitat la Paris: Fotograful orădean Ovi D. Pop va fi premiat de o societate prestigioasă din Franța


Fotograful orădean Ovi D. Pop a fost invitat la Paris, unde la finalul lunii viitoare va fi premiat cu o plachetă de argint de Societatea Academică “Artă – Ştiinţă – Literatură”, care recompensează personalităţile din cele trei domenii.

Artistul orădean a primit distincţia după ce palmaresul său de medalii de aur câştigate la saloane de fotografie internaţionale a ajuns la aproape 400.

Ceremonie la hotel

Artistul fotograf a fost invitat joi, evenimentul urmând să fie organizat în 25 septembrie în salonul “Opera” al hotelului InterContinental Paris (foto).


(Sursa foto: Parislegrand.intercontinental.com)

Ovi D. Pop a explicat pentru BIHOREANUL că recunoaşterea sa în faţa societăţii a venit după ce lucrările sale au apărut în reviste internaţionale de specialitate, dar şi pentru că de curând a ajuns la un număr de aproape 400 de medalii de aur câştigate.

“Îmi vor acorda o plachetă de argint. Înainte de asta a trebuit să le trimit mai multe acte prin care să dovedesc faptul că sunt un fotograf serios şi cunoscut, dar şi mai multe imagini premiate”, a explicat artistul.

Societatea Academică “Artă – Ştiinţă – Literatură” a fost fondată în anul 1915 având ca scop premierea şi promovarea personalităţilor din lumea artei, literaturii şi ştiinţei care îşi dovedesc talentul în domeniul din care fac parte.

De mai bine de un veac, în fiecare an, reprezentanţii societăţii organizează o petrecere somptuoasă într-un hotel din Paris, în cadrul căruia premianţii ediţiei primesc plachete de aur, argint, platină şi bronz, acordate de membrii Comisiei pentru recompense a Societăţii. Câştigătorii şi aparţinătorii lor sunt invitaţi apoi la un spectacol şi o cină în incinta aceluiaşi local.

Încă o distincţie

Pe de altă parte, tot joi, Ovi D. Pop a primit titulatura de “maestru” al Societăţii Americane de Fotografie, organizaţia care în fiecare an realizează un clasament al celor mai buni artişti fotografi din lume, anul trecut orădeanul fiind clasat pe locul 9.

Titlul i-a fost acordat după ce fotografiile sale au fost acceptate sau expuse de 1.500 de ori la 79 de saloane internaţionale.

Ovi D. Pop devine astfel singurul bihorean care a primit o astfel de distincţie şi cel de-al treilea român după artiştii fotografi Nagy Lajos (judeţul Harghita) şi Jakab Tibor (judeţul Mureş).

“Punctajul necesar pentru obţinerea acestei titulaturi este calculat cu ajutorul unui algoritm bine pus la punct, conceput special pentru a scoate în evidenţă diversitatea tipurilor de fotografie acceptate şi multitudinea de ţări în care acestea au fost jurizate”, a explicat orădeanul.

De şase ani premiat

Ovi D. Pop a început să folosească aparatul foto în tinereţe, pe vremea când mergea la competiţii ca atlet, iar mai apoi a încercat fotografia de produs.

După ce a urmat un curs de fotografie în cadrul fotoclubului orădean Nufărul şi a absolvit un master în artă, au început să apară şi primele rezultate, primele premii primindu-le în urmă cu şase ani.

De atunci artistul a adunat aproape 1.500 de medalii din 79 de ţări de pe toate continentele.

În urmă cu patru ani, alături de artista Adela Rusu, Ovi D. Pop a înfiinţat clubul Varadinum, care într-o scurtă perioadă de timp a ajuns să întreacă cluburile de fotografie din lume cu zeci de ani de tradiţie. Până acum clubul a reuşit să adune trei distincţii de “Best Club” la trei saloane internaţionale şi a ajuns pe locul 12 în topul mondial al celor mai bune fotocluburi.

Mădălina Sim

https://www.ebihoreanul.ro/stiri/invitat-la-paris-fotograful-oradean-ovi-d-pop-va-fi-premiat-de-o-societate-prestigioasa-din-franta-foto-165836.html