Imagini cu un puternic mesaj emoțional de la protestele din Belarus, care au avut loc în preajma și imediat după alegerile prezidențiale din 9 august 2020, sunt expuse, începând de vineri, 6 august, în Piața Unirii din Oradea, sub genericul „Belarus – drumul spre libertate”.

Selecția de lucrări este semnată de jurnalista belarusă Nadia Bujan, laureată a prestigiosului premiu World Press Photo Involvement – 2021. Vernisajul a avut loc vineri, 6 august, în prezența autoarei lucrărilor, a viceprimarului Oradiei, Arina Moș, și a ambasadorului României în Republica Belarus, Viorel Moșanu.

Moderatorul evenimentului a fost artistul fotograf Ovidiu D. Pop, președintele Varadinum Foto Club Oradea, implicat în organizare.

„Sunt imagini foarte bine realizate din punct de vedere foto-jurnalistic. Nadia a captat extrem de bine acele momente din Belarus, în care oamenii își spuneau păsurile și încercau să scoată la iveală suferințele. De altfel, cel mai important lucru în fotografie, pe lângă lumină și compoziție, este să transmiți emoție…”, a spus artistul fotograf Ovi. D.Pop.

Oradea este primul oraș în care este prezentată această expoziție foto documentară și prima expoziție personală a jurnalistei.

„Nadia a avut un curaj foarte mare să vină aici și să-și expună lucrările”, a mai punctat Ovi D. Pop.

Prezent la vernisaj, ambasadorul României în Republica Belarus, Viorel Moșanu, a subliniat, printre altele, că realitățile din Belarus au fost și sunt aduse la cunoștința opiniei publice de către jurnaliștii independenți, mulți dintre aceștia devenind victime ale represiunii autorităților.

„Nadia Bujan vine în fața noastră cu o mostră de profesionalism, de talent și curaj. Acum un an, pe 9 august 2020, în Belarus, au avut loc alegeri prezidențiale. Întreaga campanie electorală a fost marcată de numeroase încălcări ale legislației electorale. Peste 600 de persoane sunt recunoscute în acest moment ca deținuți politici în Belarus. Printre aceștia, peste 30 sunt jurnaliști. Mii de persoane, inclusiv Nadia Bujan și soțul ei, au luat calea pribegiei. Sunt refugiați politici în străinătate. Altfel, ar fi nimenit sub tăvălugul represiunilor, și ar fi fost arestați”, a spus ambasadorul.

„Când veți privi aceste imagini dramatice și tulburătoare, să vă gândiți la zecile de mii de oameni care au trecut prin închisorilor din Belarus. Să vă gândiți la cei peste 600 de deținuți politici, care au primit termene grele de detenție. Să vă gândiți la cele câteva zeci de jurnaliști care se află astăzi închiși pentru faptul că au dorit să spună adevărul. Să vă gândiți la cei 12 studenți care au fost recent condamnați la doi ani și jumătate de închisoare pentru simplul motiv că au cântat pe holurile universitare și au chemat la greva studențească. Astăzi, transmitem solidaritatea noastră tuturor oamenilor curajoși din Belarus”, a mai spus diplomatul, care a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea evenimentului.

La final, a luat cuvântul jurnalista belarusă Nadia Bujan:

„Până la data de 8 iulie, am lucrat ca fotoreporter pentru cel mai vechi ziar de limba rusă din Belarus. Întreaga noastră echipă era formată din jurnaliști onești, cu verticalitate, care au prezentat și au spus adevărul, adevărul, pe care puterea încearcă din răsputeri să-l ascundă. Acum o lună, redacția noastră a fost devastată de către forțele de ordine. Patru angajați au fost reținuți, iar doi dintre aceștia se află și în prezent în închisoare. În momentul arestării, Igor Martinovici, redactorul șef al publicației, a fost bătut atât de tare, încât autoritățile de anchetă au fost nevoite să cheme Salvarea pentru el”, a subliniat artista în discursul său. Aceasta a menționat că Organizația Reporteri fără Frontieră a desemnat Belarusul ca fiind ca mai periculoasă țară din Europa pentru angajații din mass-media.

„Imaginile pe care le vedeți reprezintă doar o mică parte din acele evenimente pe care le-au trăit belarușii în ultimul an. Fotografia de pe afișul expoziției mi se pare simbolică: sub zidurile închisorii, Olga își așteaptă soțul, un cunoscut politician belarus. În acea zi, el trebuia să fie eliberat, dar, după lungi așteptări, stând acolo, nemișcată, în jur de două ore, femeia nu și-a mai întâlnit soțul. Acesta nu a mai fost eliberat din detenție. Momentul respectiv de așteptare, așteptarea celor dragi din închisoare, așteptarea schimbării, a unei vieți liniștite este ceea ce-i unește pe mulți dintre belaruși. Îmi doresc foarte mult să cred că, în curând, cu toții, vom reuși să ne îmbrățișăm cu oamenii dragi. Aducerea adevărului la cunoștința opiniei publice este singura misiune care ne-a mai rămas…”, a subliniat Nadia Bujan. La final, viceprimarul Arina Moș i-a oferit un superb buchet de trandafiri roșii și albi, culori cu o semnificație aparte pentru belaruși, iar artistul fotograf Ovi D. Pop i-a dăruit o diplomă de patronaj din partea Clubului Varadinum.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Oradea, în colaborare cu Clubul Fotografic „Varadinum” și Ambasada României în Republica Belarus. Expoziția de fotografie documentară poate fi admirată în Piața Unirii din Oradea până în 27 august.