Kiállítás Debrecenben a magyar sajtó napján


A magyar sajtó napján, azaz március 15-én nyitották meg Debrecenben a Bihar és Hajdú-Bihar Megyei Fotóriporterek Versenye nyomán létrejöhetett kiállítást, amelyet korábban a nagyváradi közönség is láthatott. Az idei versenyre 11 sajtójépviselő jelentkezett, a kiállításra 40 alkotást válogattak be a következő alkotóktól: Camelia Busu (Nagyvárad, Jurnal Bihorean), Csíki János (Hegyközpályi, Euro Foto Art), Ciucur- Losonczi Antonius (Nagyvárad, Bihari Napló), Farkas László (Nagyvárad, denagy.hu,) Gurbán György (Debrecen, dehir), Kiss Annamarie (Debrecen, Hajdú-Bihari Napló),  Kocsis Csaba (Berettyóújfalu, Várad), Paul Lelea (Nagyvárad, Bihoreanul), Mikula Szilvia (Debrecen, dehir), Ovi D. Pop (Nagyvárad, durans.ro) és Szilágyi Loránd (Nagyvárad, Bihoreanul). A debreceni Partium Házban megnyílt kiállításon az érdeklődőket házigazdaként Stanik István médiaszakértő, a Magyar Házak Hálózat szakmai igazgatója köszöntötte, majd Tóth István nagyváradi fotóművész vette át a szót, aki felidézte a nyolc évvel ezelőtt útjára indított fotóriporterek versenyének első alkalmát.
„Véleményem szerint újságírónak vagy fotóriporternek lenni nemcsak egy szakma, hanem egy hivatás is. A ma megnyitott kiállítás ezt igazolja” – mondta el Szénási Miklós író, újságíró. A kiállításmegnyitón jelen volt Nagyvárad alpolgármestere is, Nica Antonia Monica, aki örömét fejezte ki, hogy részt vehet az eseményen. „Nemcsak a fotóművészek törekednek arra, hogy megfoghassák az életet, ugyanígy tesznek a sajtómunkások is, akik legtöbbször nem azt nézik, amit már véghez vittek, hanem azt látják, amit még kell tenni. Hasonlóak a forradalmárokhoz, hiszen ők is azt hiszik, ha a reményt választották, akkor bármi lehetséges” – fogalmazott az alpolgármester.
Debrecen kulturáért felelős alpolgármestere, dr. Puskás István örömét fejezte ki, hogy a kiállított alkotások tükrözik a testvérvárosok közötti jó kapcsolatot. A kiállításon verses-zenés összeállítással fellépett Ujhelyi Kinga színművész, valamint Ács János világhírű karmester zongorajátékát hallhatták a jelenlévők. A kiállított alkotások megtekinthetők az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület honlapján, illetve a nagyváradi tömegközlekedési eszközök képernyőin.