Külföldön is sikeres Ovi D. Pop fotóművész


Mint arról már az év elején beszámoltunk, Ovi D. Pop fotóművész külföldi karrierje felfelé ível, Kínában és Belső-Mongóliában zsűrizett és táborozott. Az év további részében külföldi élményei csak sokasodtak – erről számolt be a legutóbbi beszélgetésünk során.

Törő Enikő

Egyre több helyre hívják zsűrizni Ovi D. Pop fotóművészt. Elmondása szerint ez igazán nagy elismerésnek számít a szakmájában, főleg, hogy idén már több helyen járt. Januárban Kínában zsűrizett, majd áprilisban Ausztráliában járt, valamint idén már online is zsűrizett Grúziában és Horvátországban.

Élmények Sydney-ben

Összesen több mint 27 órát utazott Ovi D. Pop, hogy eljusson Sydney-be (Ausztrália). A munkát szórakozással is összekötötte, összesen két hetet töltve ott. Két nap alatt 6000 képet kellett értékeljen, kreatív, fekete-fehér, színes és utazás kategóriákban zsűrizett. Az út során megtekintette a Nagy-korallzátonyt és a legöregebb trópusi erdőt is, valamint Sydney városát is körbejárta, számos fotóval érkezve haza. Kengurukat fotózott, őslakosokat, ottani hagyományokat, valamint UNESCO-védett területeket, például a Blue Mountaint.

A beszélgetés során a fotóművész elmondta, hogy a Sydney-be tartó úton Szingapúrban töltött két éjszakát, ahol Vincent Liew fotóművész vezette körbe a városban – egyébként az említett szingapúri fotóművész kiállítása augusztus 16-ig megtekinthető a várbeli Vilidár István Galériában. Szingapúrban Ovi D. Pop légi felvételeket is készített. Mint megtudtuk, különleges utazás volt ez a számára, mivel Ausztrália a legtávolabbi hely, ahová eljutott. „Más az életstílus, gyenge az internet, nincs wireless, ott személyesen beszélgetnek az emberek” – emelte ki a fotós az egyik legszembetűnőbb különbséget az itteni életmódhoz képest.

Június végén újra Kínába utazott, ahol zsűrizéssel egybekötött fotótáborban vett részt, több mint egy hetet töltött ezúttal ott. Három napot buddhista kolostorban szállásolták el, ahol közelebb került a helyi kultúrához, valláshoz, hagyományokhoz. Az ott töltött idő alatt a tradicionális öltözékeket is fényképezték, több fotóművésszel együtt. A zsűrizéssel kapcsolatban elmondta, hogy ott is több mint 6000 képet kellett értékelni, vele együtt csupán hárman érkeztek külföldről, mindenki más helyi volt.

Itthon is

Áprilisban a Varadinum Fotóklub is szervezett tábort, Adela Rusu, a klub alelnökének vezetésével. Szilágy megyében került sor erre, ez volt a II. Kreációs Tábor. 10 fotós vett részt rajta, közöttük három külföldi is, Ukrajnából, Dániából és Svájcból. „Egy hetet töltöttünk a Szilágyságban. A meghívottak negatív véleménnyel voltak Romániáról, de ez időközben megváltozott” – emlékezett vissza Ovi D. Pop, a Varadinum Fotóklub elnöke. Innen indult az ötlet, hogy Bihar megyében is szervezzenek tábort. Bántó Norberttel, a Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség vezetőjével vette fel a kapcsolatot a fotóművész, hogy közösen szervezzenek meg egy tábort itt is: így jött létre a Discover Bihor, mely augusztus 3–9. között zajlik.

Közel 100 első díj

Idén a fotóművész 75 díjat gyűjtött össze, ebből 23 aranyérmet és első helyezettnek járó trófeát nyert. Kiemelte a számára egyik legfontosabb díjat, a Drone Awards 2018-at, amelyet a Weather Snake című fotójával nyert el, az Absztrakt kategóriában. A díjátadásra Olaszországban kerül sor, egy fotófesztivál keretében, nívós fotóművészek részvételével. 4000 fotós 101 országból küldte el a munkáit, öt kategória volt, az egyiket ő nyerte meg. „Mindig különleges a számomra, ha új országban, városokban nyerek érmeket. Idén újnak számít például Tádzsikisztán, Szingapúr, Argentína, és még sorolhatnám” – mondta el Ovi D. Pop. Öt év alatt 420 díjat sikerült bezsebelnie, összesen 95 aranyérmet, a cél az, hogy idén meglegyen a 100.

Kurzusok

A Varadinum Fotóklub idén is számos kurzust szervezett, és hamarosan lesznek is még. Augusztusban Szatmáron indul kezdők és haladók részére tanfolyam, szeptemberben Nagyváradon haladók számára, és amennyiben ideje engedi, novemberben ugyancsak itt lesz egy kezdőknek szóló kurzus is. Emellett idén volt egy újdonságnak számító képzés is, melyet ő maga szervezett, magyarországiak és romániaiak számára is, a kurzuson résztvevők mindkét országban gyakorolhattak.

Tervek

Még idén nyáron utazik Ukrajnába és Dániába zsűrizni, valamint itthon, Romániában is vannak ilyen felkérései. Szeptember elején a fotóművész újra Kínába utazik, idén már harmadjára: egy díjátadóra kapott meghívást, a Kínai Fotóművészet Ünnepére. Ovi D. Pop meghívást kapott New Yorkba is, egy utcafesztivál fotózására, azért, mert egy ottani versenyen aranyérmet nyert. „Ki kell használni minden lehetőséget: lehet, hogy jövőre nem hívnak, mert nem leszek ennyire kreatív. Idén nagyon sok új fotómmal nyertem aranyérmeket, ez boldogító, sok újat tudtam alkotni. Nagyon értékes dolog új fotókkal nyerni, mivel sokan régebbi képeket küldenek versenyekre újra és újra” – mondta el a fotós.

Szeptember végén megszervezik Nagyváradon a II. Varadinum Fotóművészeti Szalont. Tavaly Váradon volt a legnagyobb fotószalon Romániából, 540-en küldték be munkáikat, 58 országból. Remélik, hogy idén is sikerül tartani ezt a szintet. Decemberben online zsűrizik, egy bangladesi verseny alkalmával. Varadinum Fotóklub védnökséget is kértek a szervezők, ami nagy elismerésnek számít a klub számára. Már 2019-re nézve is vannak meghívásai, januárban ÚjDelhibe és Kalkuttába utazik.