Medicul pneumolog care a luat Pantea de Oro, la categoria „Chipuri și Personaje”, expoziție la Oradea


João Luis de Queiroz Taborda (1950-2020), a fost medic pneumolog și, în același timp, iubitor de fotografie.

Crescut într-o familie, cu o dăruire cu totul specială pentru fotografie s-a familiarizat în scurt timp cu aparatele foto și cu laboratorul de dezvoltare fotografică. Cu toate acestea, din 1987 a început să concureze și a devenit tot mai experimentat.

Primește numeroase distincții, binemeritate, precum: 2003 – AFIAP (Artist al Federației Internaționale de Artă Fotografică);

2012 – EFIAP (Artist de Excelență al Federației Internaționale de Artă Fotografică);

2013 – A primit de la Societatea Americană de Fotografie (PSA) titlul de PPSA;

2015 – Îi este atribuită „Fotogram Art Studio” din Belgrad – Serbia – titlul atribuit rar – Hon. FT GM (fotograma Honoris);

2016 – Primește de la Centrul „Indian Visual Arts Foundation” titlul de Maestru IVAF, fiind primul străin care a primit acest titlu.

A susținut peste 40 de expoziții fotografice și a jurizat multe saloane internaţionale. A câștigat peste 300 de medalii de aur și peste 800 de alte medalii (PSA, FIAP, UPI/GPU FSS) și mențiuni de onoare, ceea ce îl pune cu siguranță în postura de a fi portughezul cu cele mai multe premii internaționale.

A câștigat al 11-lea World Photofestival of Rovings din Croația (2000). A avut Fotografia anului 2013 în SUA – PSA (American Society Photography).

În ultimii ani, a fost distins de PSA „Who’s Who In Photograghy” cu TOP 10 la mai multe categorii 2016. În clasamentul mondial al PSA, Societatea Americană de Fotografie a ocupat Locul 3 la Fotojurnalism. În 2017, a câștigat la Siena Photo Awards trofeul Pantea de Oro, la categoria „Chipuri și Personaje”, pentru binecunoscuta fotografie a unei femei acoperită de steagul portughez, printre mulțimea colorată de la un festival de muzică. Aceasta poate fi considerată cea mai importantă realizare a carierei sale de fotograf amator. În anul 2017, a realizat albumul 150 de ani ai PSP (Poliția de Securitate Publică). În octombrie 2018, a primit în Polonia, în cadrul expoziției PhotoArtMedica Marele Premiu 2018. Ianuarie 2019 îi aduce titlul de Master PSA (MPSA), iar în februarie titlul de GrandPSA (GPSA).

João a murit la Lisabona, pe 24 ianuarie 2020, după o boală prelungită. Avea 69 de ani. În octombrie 2021, a fost publicată o carte de fotografie intitulată „João Taborda. Un fotograf umanist” cu cele mai premiate lucrări ale sale, conform dorinței sale. Pe parcursul anului 2022, după pandemie, au avut loc numeroase expoziții de autor, iar publicul a fost numeros și asiduu!

„Salonul Memorial João Taborda”, primul Concurs Internațional de Fotografie organizat de Portugalia, după mai bine de un deceniu de absență de la competițiile mondiale de fotografie, are loc în prezent,

Vernisajul va avea loc de la ora 17, expoziţia denumită “A Memory of a Lifetime” fiind organizată de fotograful orădean Ovi D. Pop.