Nagyváradi fotóriporter nyerte meg a kupát


Az Euro Foto Art Egyesület kezdeményezésére idén is megszervezték a bihari fotóriporterek versenyét. Két megyéből 101 fotót küldtek be, a Bihari Fotóriporterek Kupáját pedig Szilágyi Lóránd vitte haza. A tárlatot február 17-ig lehet megtekinteni Nagyváradon.

Az Euro Foto Art Egyesület kezdeményezésére idén is megszervezték a bihari fotóriporterek versenyét. Két megyéből 101 fotót küldtek be, a Bihari Fotóriporterek Kupáját pedig Szilágyi Lóránd vitte haza. A tárlatot február 17-ig lehet megtekinteni Nagyváradon.A versenyt közösen szervezték meg a Romániai Hivatásos Újságírók Bihari Egyesületével, valamint a Nagyváradi Városi Múzeum – Kulturális Központtal, immár harmadik éve, ezúttal is a Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál keretében. A versenyre Bihar és Hajdú-Bihar megyei fotóriporterek jelentkezhettek, összesen 110 kép került elbírálásra. A képeket titkos zsűrizéssel pontozta dr. Ramona Novicov műkritikus, Dinicu Braghină, a Romániai Hivatásos Újságírók Bihari Egyesületének elnöke és Tóth István AFIAP, az Euro Foto Art Egyesület elnöke.

A legjobb képekből kiállítás nyílt, a megnyitó keretében a díjátadóra is sor került csütörtök délelőtt. Az ünnepséget Tóth István nyitotta meg, aki köszöntötte a meghívottakat és érdeklődőket, elismerését fejezve ki a jelentkező fotóriportereknek, valamint elmondta, hogy reméli, jövőre még többen fognak benevezni (idén 11-en küldtek be fotókat). Köszöntőt mondott még Eugen Antal fotóművész a Bihar Megyei Prefektúra részéről, Dacian Palladi városmenedzser, Angela Lupşea, a Nagyváradi Városi Múzeum – Kulturális Központ igazgatója, Dinicu Braghină, a Romániai Hivatásos Újságírók Bihari Egyesületének elnöke, Mircea Chirilă, a Bihoreanul igazgatója és Kovács Zsolt, a Hajdú-Bihari Napló szerkesztője. A legtöbben azt emelték ki beszédükben, hogy a fotóriporterek munkája összetett és nehezebb, mint egy riporter, vagy fényképész munkája, ugyanis mindkettejük munkáját el kell végezni. Emellett megnehezíti a munkájukat az is, hogy sokan nem szeretik, ha fotózzák őket, illetve azt érzik, hogy ezzel megsértik az intimitásukat. Kovács Zsolt megköszönte a lehetőséget, hogy a magyarországiak is érvényesülhetnek itt, Bihar megyében; hozzátette, hogy így közelebb kerülhetnek az egyébként is összetartozó területek fotóriporterei, ugyanis a két megye sok szállal kötődik egymáshoz.

Díjátadó

A díjátadón két kupát adtak át, a Bihari Fotóriporterek Kupáját Szilágyi Lóránd, a Bihoreanul napilap fotóriportere vette át, míg a Bihari UZP Kupát Remus Toderici, a Crişana napilap fotóriportere kapta meg. A zsűri emellett néhány Szathmári Pap Károly emlékplakettet is átadott, ilyet vehetett át Ovi D. Pop EFIAP (Zi de Zi hetilap), Costel Demian (Bihor Online), Camelia Buşu (Jurnal Bihorean), Iovan Ciprian (Crişana), Kovács Péter és Matey István (Hajdú-Bihari Napló). Lapunk két munkatársa is jelentkezett a versenyre, Szeghalmi Örs és Alexandru Niţescu, a legjobb fotóik megtekinthetőek a tárlaton.

A megnyitón magyar és román népzenéket hallhattunk élő előadásban, jelezve Nagyvárad multikulturalitását. Az ünnepséget szeretetvendégség követte. A tárlat február 17-ig tekinthető meg Tóth István kiállítótermeiben, a vármúzeumban, keddtől vasárnapig 9–17 órák között, illetve Debrecenben a Virágkarnevál előrendezvényeként augusztusban.

Törő Enikő

Nagyváradi fotóriporter nyerte meg a kupát