Artistul Teodor Radu Pantea a vernisat joi, 5 mai, în foaierul Filarmonicii orădene expoziţia „Recursul la Scanner” – o întoarcere nostalgică la fotografia clasică, la albumul cu amintiri din arhiva vremurilor trecute.

Lector univ. dr. în cadrul Universității din Oradea, artist plastic, membru al UAPR Filiala Oradea, Teodor Radu Pantea, după retragerea din învăţământ, s-a dedicat complet pasiunii pe care o are din tinereţe: arta fotografică.

Imaginile realizate de el au fost selectate în 556 Saloane internaționale de fotografie și 103 naționale, fiind distins cu 309 premii și mențiuni la saloane internaționale și peste 60 premii naționale. Artistul a avut peste 100 de expoziții personale de fotografie în țară și în străinătate: Turcia, India, Polonia, Serbia, Uzbekistan, Israel, Bulgaria, Ungaria, Australia, Egipt, Grecia, SUA, Bosnia Herțegovina, Republica Moldova, Ucraina, Italia, Rusia. De asemenea, participă la tabere de creație, reuniuni internaționale de fotografie, seminarii, conferințe, membru în jurii naționale și internaționale.
Teodor Radu Pantea este doctor în istorie, cu o temă de istorie a fotografiei, al Facultăţii de Istorie şi Geografie din Oradea. Tema lucrării: „Mişcarea fotografică din România  Saloanele de artă fotografică din perioada 1945 – 2003”. Artistul a susţinut primul doctorat din România pe o temă de istoria fotografiei.

„Expoziția Recursul la scanner este o întoarcere nostalgică la fotografia clasică, la albumul cu amintiri din arhiva vremurilor trecute, o reluare și reașezare pe simeze a unei ,,iubiri” de o viață, fotografia, într-o viziune nouă, de pe alte poziții, recurgând la oportunitățile pe care le oferă tehnica nouă”, aşa cum au explicat organizatorii.
În cadrul vernisajului, Teodor Radu Pantea a lansat şi albumul de fotografie scrisă Recursul la memorie.
Imaginile pot fi admirate, în foaierul Filarmonicii de Stat, timp de două săptămâni.