“O serie de portrete sincere”. Orădenii, invitaţi la expoziţia de fotografie “Fără filtru” (FOTO)


La invitaţia clubului de fotografie Varadinum, artistul constănţean Alin Panaite aduce la Oradea expoziţia de portrete “Fără filtru”, al cărei vernisaj va avea loc joi la Filarmonica de Stat.

După cum anunţă organizatorii, evenimentul este dedicat celor care vor să admire frumuseţea corpului uman aşa cum este el, dincolo de filtrele puse la dispoziție de rețelele de socializare, care cenzurează naturalețea ființei umane și viața sa imperfectă.

“Expoziţia de fotografie «Fără Filtru» prezintă o serie de portrete sincere, pline de trăiri, care arată oamenii aşa cum sunt ei – imperfecţi, diferiţi, cu bune şi cu rele, dincolo de filtrul perfecţiunii. Nu putem fi tot timpul impecabili. Sunt stări şi sentimente perfect normale, dar pe care le cenzurăm pentru că sunt diferite faţă de «standardul» impus de Facebook. Mai mult, ajungem să credem că suntem ciudaţi, că vieţile noastre sunt mai puţin interesante, pentru că ne raportăm la nişte etaloane cosmetizate şi filtrate până la absurd. Ne e frică să ne arătăm vulnerabilitatea şi momentele de slăbiciune şi ne închidem în noi. Pare ciudat cum toată deschiderea către «socializare» oferită de internet poate crea tocmai efectul advers”, a povestit Alin Panaite, autorul lucrărilor expuse, profesor la Şcoala de Fotografie Avatar Studio, potrivit unui comunicat transmis de clubul Varadinum.

La vernisajul expoziţiei, care va avea loc joi de la ora 17.30, va fi prezent artistul fotograf Alin Panaite alături de câţiva membri ai clubului Varadinum, în frunte cu fondatorii acestuia: fotografii Ovi D. Pop şi Adela Rusu.

“Fără filtru” este alcătuită din 40 de portrete alb-negru, care vor putea fi văzute în holul Filarmonicii din Oradea de joi până în 3 noiembrie.

Artistul Alin Panaite este absolvent al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, fotograf cu peste 15 ani de experienţă, lector al şcolii de fotografie Avatar din acelaşi judeţ şi fondator al asociaţiei Photo Club Avatar.