Peste 40 de artişti expun în „Salonul anual 2020 – Recidiva”


Peste 40 de artişti expun în „Salonul anual 2020 – Recidiva”

 

DeCamelia Bușu

Reactualizat la: 

Vernisajul expoziţiei „Salon anual 2020 – Recidiva” FOTO: C.B.
Expoziţia organizată de UAPR Filiala Oradea va rămâne deschisă publicului până în 29 octombrie.

UAPR Filiala Oradea a vernisat marţi, 6 octombrie, expoziţia „Salon anual 2020 – Recidiva”, la Galerii de Artă – Reperaj. Cetate, în care expun peste 40 de artişti plastici.

Vioara Bara, preşedinta filialei orădene a deschis vernisajul. „Mă bucur că am reuşit să ne ţinem de program cu toate restricţiile din pandemie pe care le avem. Salonul trebuia sa iasă în decembrie, dar pentru că artistul din Budapesta nu a putut să vină, am introdus repede salonul în locul expoziţiei lui. În rest, programul s-a făcut aşa cum ne-am propus anul trecut, în decembrie. De ce nu i-am spus salon de toamnă? Peste tot se practică acest lucru şi de obicei nu se face pe o temă anume. Am zis hai să facem o schimbare, ca să fie o mică provocare pentru artişti şi atunci ne-am gândit la Salon anual 2020 – Recidiva”.

Artiștii expozanți sunt: Dorina Andrei Aldea, Raluca Emilia Ferchi Avrămuț, Maria Braun Klosowski, Costea Constantin, Gabriela Diana Bohnstedt Gavrilaș, Lia R. Brândaș, Rodica Indig, Cornel Durgheu, Maria Bologa, Adi Judea, Dorel Găină, Tudor Frâncu, Noemi Janko Szep, Gabriel Jordan, Dan Hora, Márton Katalin, Erszébet Dobos, Terez Matza, Mihaly Muranyi, Eugenia Mangra, Eva Muranyi, Dorina Morna, Dan Mircea, Ieronim Moruț, Laura Mureșan, Teodor Radu Pantea, Ștefam Lipot, Radu Pământ, Maria Pirtea, Ovi Pop, Adela Rusu, Claudia Peter, Adrian Peter, Horea Sălăgean, Ovidiu Sălăgean, Mihaela Tătulescu, Doina Emilia Tătar, Radu Tîrnovean, Teodora Vlaicu, Angela Szabo, Liana Corb şi Dates Câmpeanu.

Curatorul expoziţiei, Ramona Novicov, critic de artă, a apreciat faptul că fiecare dintre expozanţi e unic în felul lui. „Expoziţia, prin însuşi faptul că este eterogenă, este extrem de diversă – dar acesta este farmecul ei şi calitatea principală – şi care te lasă să îţi dai seama de potenţialul creativ al acestei comunităţi artistice. Există un reper, un ‘acasă’, un loc cucerit cu greu. Un salon nu este o valorizare, nu este un concurs, fiecare şi-a adus lucrarea care a crezut că îl reprezintă. Este un prilej de a te oferi încă o dată publicului şi a te confrunta cu colegii de breaslă. În clipa în care îţi muţi lucrarea din atelier, din micul tău univers, şi începi să o pui în relaţie cu celelalte o vezi altfel şi e un foarte bun exerciţiu pentru a te obiectiva, pentru a te măsura cu tine însuţi în final, şi cu puterea ta de a exista ca individualitate în acest context”, a spus Ramona Novicov la vernisajul expoziţiei.

Curatorul a mai apreciat diversitatea de mijloace de expresie artistică, artiştii folosind tehnici de la acril sau ulei pe pânză, la instalaţii, pictură pe sticlă fuzionată, print pe pânză ori fotografie. Ramona Novicov a mai punctat de asemenea faptul că la expoziţiile filialei orădene au venit în acest an curatori importanţi, cum a fost chiar la ultima dintre acestea, „Pentru cine bat clopotele – instantanee dintr-un context orădean lărgit”, la care curator a fost Ami Barak din Franţa, semn că ceea ce se întâmplă în Oradea este vizibil nu doar în ţară, ci în lume.

Expoziţia va rămâne deschisă la Galerii de Artă – Reperaj. Cetate până în 29 octombrie.