Romanian Grand Circuit, ediție de primăvară în Cetatea Oradea


Vernisajul expoziției și înmânarea premiilor va avea loc în data de 1 mai, de la ora 18.00, în Cetatea Oradea.

 

Cu patru saloane și 340 de fotografi din 50 de țări la a IV-a ediție a Romanian Grand Circuit este una de mare succes. Manifestarea va avea loc în curtea interioară a Cetății din Oradea, în cadrul Maifest 2023. Vernisajul și înmânarea premiilor va avea loc în data de 1 mai, de la ora 18.00.

Ediția din acest an a circuituilui este formată din patru saloane: Varadinum, Wallachia, Transylvania și Varadinum.

„La ediția de vară au participat 340 de fotografi din 50 de țări, devenind ce la mai de succes ediție de până acum a circuitului, unic în România”, spune Ovi D Pop, președintele Varadinum Foto Club Oradea, organizatorul evenimentului.

Cele 3.587 de fotografii trimise au fost jurizate de Eugen Negrea (președintele AAFR – Asociația Artiștilor Fotografi din România), Csaba Balasi – singurul Maestru FIAP din România, Nagy Lajos – cel mai premiat fotograf din România, Ovidiu Gabor – Best Autor Român la ediția a III-a, Iurie Foca – Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova, Steven Yee Pui Chung – profesor de fotografie la Universitatea din Singapore, Normante Ribokaite – Lituania, Frank Hausdorfer – Germania, Vladimir Jovanovski – președinte IAAF, Nord Macedonia, Pantelis Kranos – Cipru, Paul Thompson – Australia și Istvan Magdo din Ungaria.

Cel mai bun autor român a devenit Mihai Romeo Bogdan de la Varadinum Foto Club Oradea, iar cel mai bun club internațional EURASIA din Rusia.

Cel mai bun autor al Salonului Wallachia este David Wheeler din Anglia, cel mai bun autor al Salonului Moldavia este Istvan Kerekes din Ungaria (deținător al World Guinnes Record cu cea mai premiată fotografie din lume), cel mai bun autor al Salonului Transylvania este Elina Gamanoiva din Rusia și cel mai bun autor al Salonului Varadinum a fost adjudecat de Olga Dodonova, Rusia.

Expoziția va fi mutată pe 2 mai în Piata Unirii, locul obișnuit al expozițiilor de artă fotografică și poate fi vizionată până în data de 31 mai.

Circuitul și expoziția au fost organizate de Ovi D. Pop, cu sprijinul Sandy, Agroind Cauaceu, Interioo, Ideart, BersNova, Duran`s, Visit Oradea și Filarmonica Oradea.

Cele patru ediții ale circuitului Romanian Grand și cele 6 saloane internaționale de artă fotografică Varadinum mențin Oradea în topul artei fotografice mondiale.

De  Crina Dobocan