Study tour prin judetul Bihor


Ovidiu Pop, directorul Duran s, a organizat recent un study-tour prin judeţul Bihor. Jurnalişti din Oradea, Satu-Mare şi Ungariat au vizitat, împreună cu Ovidiu Pop, cele mai frumoase zone din Oradea şi din Bihor. Acţiunea a făcut parte din proiectul „Aventură. Odihnă. Distracţie”, derulat de Primăria Oradea, în parteneriat cu Primăria Hajdu-Bihar.

Proiectul are ca scop promovarea obiectivelor turistice, a monumentelor de arhitectură, a tradiţiilor şi a turismului din cele două regiuni. Jurnaliştii au vizitat obiectivele turistice din Oradea, dar şi cele mai importante obiective din judeţ (Poiana Florilor, Subpiatra, Vadu Crişului, Şuncuiuş, Damiş, Roşia, Remetea, Muzeul etnografic Aurel Flutur din Chişcău, Biserica de lemn de la Stânceşti, Leheceniul, Sânicolaul de Beiuş, Casa Memorială şi Muzeul Arany Janos din Salonta, Parcul Natural Cefa etc.). Ziariştii au avut ocazia să vadă gospodăria restaurată de Keri Istvan din Galoşpetreu.

Fascinant

„Am aşteptat cu nerăbdare excursia de cunoaştere a judeţului Bihor, a oamenilor şi tradiţiilor locale.

Auzisem că este o zonă încărcată de istorie şi de frumos şi asta ne-a demonstrat-o chiar prima zi în care vedeta a fost oraşul Săcuieni cu al lui Castel Dietrichstein-Stubenberg, aflat în renovare. Ghidul nostru a fost domnul Keri Istvan care, din resurse proprii, a restaurat şi renovat, păstrând arhitectura locului, gospodăria părinţilor şi bunicilor lui din Galospetreu. Aici ai tot ce-ţi trebuie pentru a locui şi munci conform tradiţiei locului: spaţiu de cămin, cu mobilă din lemn confortabilă şi frumos decorată, inclusiv obiecte de uz casnic (de la veselă din lut până la porţelanuri fine pentru mese de sărbătoare), spaţii de depozitare, garaj pentru trăsură şi căruţă, sură pentru animale, coteţe şi pivniţă de vin. Pivniţa este remarcabilă, cu bolta construită din cărămidă aşezată pe muchie, cu podea din lut bătătorit, cu nişă pentru depozitat unelte şi cepuri de butoi. Simţi mirosul mucegaiului, simţi gustul vinului şi pânzele de păianjen care atârnă din tavanul boltit. Toate acestea oferă şi mai multă autenticitate acestui loc”, a relatat Ela Atanasiu, în 24 FUN.

C.D.


citeste articolul