Vederi de pe Everest: Pianistul orădean Thurzó Zoltán şi-a expus fotografiile din expediţia de Cartea Recordurilor (FOTO)
Pianistul orădean Thurzó Zoltán a expus marți la Filarmonica de Stat Oradea cele mai reușite fotografii dintr-un total de 7.600 pe care le-a realizat în expediţia sa de trei săptămâni pe muntele Everest, în timpul căreia a intrat în Cartea Recordurilor pentru concertul de pian ţinut la cea mai mare altitudine.
Cuşca albă
Vernisajul expoziţiei denumite “Imn la înălţime” a avut loc în holul instituţiei de cultură din centrul oraşului, curator fiind premiatul fotograf orădean Ovi D. Pop. Imaginile au fost imortalizate în perioada mai-iunie 2022.
„L-am rugat pe prietenul meu Thurzó Zoltán să facă o selecţie de circa 200 de imagini, pe care le consideră cele mai reuşite, iar eu le-am selectat apoi. Sper ca această expoziţie să fie una itinerantă, pentru că într-adevăr are o valoare documentară. Nu oricine se poate încumeta să ajungă pe Everest, darămite şi să cânte la pian 132 de minute, aşa cum a făcut el”, a spus Ovi D. Pop.
Pianistul le-a spus apoi celor prezenţi că una dintre imaginile care îl emoţionează și acum este denumită “Cuşca mea albă”, care are în prim-plan cortul de la tabăra (base camp) de pe Muntele Everest, care se află la 5.325 de metri.
„Am spus că este ca o cuşcă deoarece acolo am stat nouă zile întregi aşteptând ca elicopterul care trebuia să aducă pianul să prindă vreme bună. Pentru mine a fost o încercare să trec prin acele momente în care eram foarte departe de casă, nu ştiam dacă voi reuşi şi nici dacă organismul meu va rezista atât de mult printre ghețari”, a povestit artistul.
În alte fotografii sunt ilustrate mormintele amenajate pe munte ale unor şerpaşi care şi-au pierdut viaţa acolo, peisaje de la înălţime, oameni ori animale care trăiesc în Munții Himalaya.
Expoziţia va rămâne în holul Filarmonicii din Oradea până în luna septembrie şi poate fi vizitată gratuit.
Vrea al treilea record
Thurzó le-a spus celor prezenţi că îşi doreşte să obţină un al treilea record mondial. Pe al doilea l-a obţinut tot anul trecut, după ce a interpretrat cel mai lung concert de pian, ce a durat 130 de ore.
Orădeanul vrea de data aceasta să bată o clapă de 850 sau chiar 860 de ori într-un minut, ceea ce înseamnă că va trebui să reușească 15-16 bătăi pe secundă. Pianistul estimează că are nevoie de 6-7 luni de antrenament, astfel că va organiza concertul supervizat de Guinness Records la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor.